Ca să justifice distrugerea justiției, PSD minte și în Parlamentul European
Europarlamentarii PSD nu au ezitat să folosească minciuna pe post de argument în cadrul dezbaterilor de luni seară din cadrul Comisiei de Libertăți Civile și Justiție a Parlamentului European. Cele mai grave afirmații au fost făcute de Gabriela Zoană, urmașa în Parlamentul European a Vioricăi Dăncilă, care a prezentat date false membrilor Parlamentului pentru a încerca să prezinte masacrarea legilor ca pe o eliberare de sub teroarea DNA.
„565 de protocoale secrete încheiate între SRI și diverse instituții ale statului. 18 protocoale secrete încheiate de SRI cu instituții ale justiției. Șase milioane de cetățeni români, adică o treime din populația cu drept de vot a țării, au fost interceptați, înregistrați, filați de serviciile secrete. Unul din trei, în dormitor, în baie și chiar în cămară. 2193 de judecători și 1127 de procurori, adică aproape 50% din magistrații României, au deschise dosare penale.”, a declarat Zoană.
Toate afirmațiile de mai sus sunt fie false, fie greșit interpretate, toate cifrele fiind scoase din context și prezentate cu unicul scop de a crea o imagine deformată.
Astfel, 565 de protocoale secrete au fost încheiate de instituțiile din domeniul siguranței naționale cu alte instituții, în baza legilor, în cei 28 de ani scurși de la Revoluție. Toate aceste protocoale au fost legale și nu vizau decît cooperarea dintre instituții pentru aplicarea legii și prevenirea unor acte de terorism, spălare de bani, trafic internațional, sau alte fapte foarte grave care au legătură cu siguranța națională. În același timp, toate protocoalele încheiate cu instituții din domeniul justiției, absolut legale, se refereau la schimbul de date și informații între autoritățile statului.
Cercetarea unor magistrați de către DNA a avut loc în condițiile în care împotriva acestora au fost depuse plângeri penale, marea majoritate chiar de către persoanele cercetate penal sau trimise în judecată. „Din păcate, în ultimii ani, toţi inculpaţii şi-au însuşit foarte bine dreptul lor de a avea acces la justiţie. Nici un inculpat nu a ezitat să depună plângere împotriva poliţistului care a înregistrat dosarul penal, a procurorului care a exercitat acţiunea penală şi a judecătorului sau judecătorilor, pentru că în complet sunt mai mulţi judecători, care pasămite în mod abuziv i-au condamnat. Şi aşa avem noi mii de dosare, în baza liberului acces la justiţie, care este înţeles în această manieră penibilă de anumite persoane. Noi trebuie să facem o anchetă efectivă la fiecare denunţ pe care astfel de persoane îl fac şi iată cum se manipulează o statistică, arătând că acele mii de judecători şi procurori ar fi fost ţinuţi, pentru a fi şantajaţi la momentul oportun, de cine, de DNA, care de asta ar fi obţinut atâtea condamnări. Ei bine, este o manipulare pentru persoane care sunt de condiţie intelectuală foarte modestă, presupun”, a explicat Augustin Lazăr, procurorul geneal al României.
În fine, cea mai mare minciună se referă la numărul de mandate de interceptare emise. Cifra de șase milioane a fost lansată în spațiul public chiar de președintele Comisiei de Control a SRI, Claudiu Manda, și a fost imediat dezmințită de autorități.
„În perioada 11.12.2004 (data la care a intrat în vigoare Legea 535/2004 ) și 16.02.2016 (până la decizia CCR) numărul total de mandate de securitate națională (inițiale, prelungiri și completări) solicitate de Serviciul Român de Informații a fost de 28.784, din care 9.292 inițiale. Numărul de persoane a căror drepturi și libertăți au fost restrânse, în condițiile legii, în baza autorizației eliberate de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost de 20.907. Pentru un numar de 17.182 persoane aceste măsuri au fost prelungite câte 3 luni, în condițiile legii. De asemenea, SRI a solicitat pentru 16.175 de persoane, dintre cele 20.907 vizate de mandatele inițiale, completări ale măsurilor tehnice dispuse inițial de instanța de judecată. Precizăm că aceste date au fost puse la dispoziția Comisiei de Control a SRI, la solicitarea acesteia din noiembrie anul trecut”, precizează SRI.
Sursa foto: caleaeuropeana.ro