Cadou pentru Dragnea: Își poate construi paradis în Belina!

Halucinant! Parlamentarii nu s-au lăsat până nu au dat o lege prin care Liviu Dragnea să-și facă paradis în Insula Belina. Astfel, ei au adoptat în Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă prin care se instituie scutirea de taxe şi impozite pentru cazinouri, magazine şi pensiuni care se construiesc pe insule şi grinduri, inclusiv în Delta Dunării.

 

Cine are proprietăţi pe insule, grinduri sau alte suprafeţe de uscat scapă de impozitul pe teren. Mai mult, dacă proprietarii vor dezvolta o afacere cu potenţial economic, vor fi scutiţi de la plată a jumătate din taxele şi impozitele locale. Deputaţii din comisia juridică au dat astfel undă verde proiectului de lege iniţiat de Şerban Nicolae, care se va aplica inclusiv afacerilor cu jocuri de noroc.

Legea a fost adoptată cu 177 de voturi pentru, 85 împotrivă și 5 abțineri. Camera Deputaților este for decizional. Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus în luna martie o propunere legislativă care prevede scutiri de taxe şi impozite pentru cei care îşi vor deschide cazinouri, săli de jocuri de noroc, magazine, pensiuni şi afaceri cu energie regenerabilă pe anumite terenuri, precum insule, grinduri şi alte suprafeţe „cu potenţial de exploatare economică”.

Potrivit iniţiativei, în scopul dezvoltării activităţilor economice, creării de locuri de muncă şi creşterii veniturilor bugetare, se instituie un regim fiscal derogatoriu şi un regim juridic special, aplicabile unei anumite categorii de terenuri, construcţiilor edificate pe acestea şi activităţilor economice aferente.

Terenurile la care se referă prezentul proiect se constituie din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, „cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică şi care fac parte din domeniul public al statului”.

Potrivit unui amendament al senatorului PSD Eugen Teodorovici, dispoziţiile legii se aplică inclusiv terenurilor prevăzute de Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, terenurilor care au un regim de arie naturală protejată, terenurilor aflate în parcuri urbane şi în zone de agrement intravilan, terenurilor inundabile, terenurilor folosite pentru exploataţii agricole sau piscicole şi terenurilor pentru care există deja un regim fiscal derogatoriu.

În propunerea legislativă mai este precizat că activităţile economice ce se pot autoriza pe terenurile respective sunt cele de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi cele de servicii conexe acestora.

Jocurile de noroc ce se pot organiza sunt jocuri de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker şi jocuri bingo desfăşurate în săli de joc.

Tudor Benga, de la USR, susţine că legea este de fapt „cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea”.

Deducerile fiscale se vor aplica inclusiv afacerilor din Delta Dunării, deşi este rezervaţie naturală.Deputatul Nicuşor Dan a propus să fie exceptata Deltă, dar colegii săi au respins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *