Calvarul celor 12 copii blocați într-o grotă din Thailanda ar putea dura câteva luni

Cei 12 copii şi antrenorul lor de fotbal, captivi de zece zile într-o grotă inundată în Thailanda, ar putea fi blocaţi în peşteră timp de mai multe luni, avertizează armata thailandeză, care a anunțat că se pregăteşte să trimită provizii cu alimente pentru câteva luni şi persoane care să învețe grupul să înoate.

Băieţii, cu vârste între 11 şi 16 ani, au fost descoperiţi împreună cu antrenorul lor de 25 de ani de către scufundători britanici, luni seară, slăbiţi, dar teferi. Grupul era urcat pe o cornişă în adâncimile unei peşteri din nordul îndepărtat al Thailandei, la graniţa cu Myanmar şi Laos, unde au rămas blocaţi de la 23 iunie din cauza precipitaţiilor musonice abundente.

„Sunt stabili mental, ceea ce este foarte bine. Antrenorul a avut prezenţa de spirit de a-i menţine uniţi“, a declarat pentru AFP scafandrul belgian Ben Reymenants, care participă la operaţiunile de salvare.

Prea slăbiți pentru a se mișca

Deoarece sunt prea slăbiţi pentru a se mişca după cele nouă zile petrecute în peşteră, operaţiunea de a-i aduce la suprafaţă va fi una dificilă. Guvernatorul provinciei Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, a declarat că „medicii au recomandat diferite tipuri de medicamente pentru a preveni infecţiile şi alte boli”, precizând că personalul medical a reuşit să ajungă la tinerii fotbalişti. Doctori special antrenați vor intra în grotă pentru a le evalua starea de sănătate și pentru a le trata eventualele răni. Pentru a ieşi din grotă, trebuie să parcurgă un drum de trei kilometri, printr-un tunel parţial inundat. ,

„Este foarte riscant în continuare. Dacă intră şi nu este suficient aer pentru a respira sau se închide tunelul, este un risc. Trebuie să pregătim în detaliu. Vom intra dacă suntem 90% siguri”, a anunțat guvernatorul. Peştera în care au rămas blocaţi este de fapt un labirint de grote ce se întinde pe zece kilometri şi care ajunge în ţara vecină, Myanmar.

Ce opțiuni au salvatorii

Operaţiunea de salvare se anunță una complicată. Inginerii au golit de apă peştera prin pompare în ultima săptămână, evacuând 10.000 de litri de apă pe oră, scăzând astfel nivelul apei cu un centimetru pe oră.

Cu toate acestea, sunt aşteptate precipitaţii abundente în următoarele zile, când va începe sezonul ploios iar acest lucru ar putea afecta serios operaţiunea de salvare. Cei captivi ar putea fi nevoiţi, astfel, să aştepte timp de câteva luni pentru ca apa să se retragă.

Căpitanul de marină Anand Surawan a declarat: „Ne vom pregăti pentru a trimite mai multă hrană pentru a le ajunge timp de câteva luni şi îi vom antrena pe toţi 13 pentru a înota în timp ce vom continua să extragem apa”.

Peter Wolf, directorul Asociaţiei Scafandrilor din Peşteri a Australiei, susține că : „cea mai bună opţiune este să fie lăsaţi acolo unde sunt şi să se stabilizeze mediul pentru a se asigura că ingredientele de bază sunt prezente. Având în vedere că mediul este destul de umed, este important să îi ţinem calzi şi uscaţi şi să le furnizăm apă potabilă, mâncare şi aer curat”.

Dacă autorităţile sunt pregătite pentru o operaţiune de salvare întinsă pe câteva luni, până la încetarea sezonului ploios, salvatorii iau în calcul şi o evacuare rapidă. Însă al doilea scenariu depinde de evaluarea medicilor scafandri. Odată ce îşi vor recăpăta forţele, ei vor fi instruiţi cu proceduri înot.
Experții avertizează însă că ar fi foarte riscant ca niște copii neexperimentați să facă scufundări prin coridoarele grotei cu apă mâloasă, unde vizibilitatea este zero.

„Înotul în grote necesită multă tehnică şi este periculos mai ales pentru începători“, spune pentru AFP Anmar Mirza, coordonator în cadrul Comisiei naţionale americane de salvare subterarană. Un înotător experimentat are nevoie de şase ore pentru a ajunge la ei, precizează salvatorii.

Butch Hendricks, un veteran al operațiunilor de salvare și președinte al Lifeguard Systems din Statele Unite, spune că, acum, dezavantajul principal care îngreunează orice scenariu de eliberare este faptul că niciunul dintre copii nu știe să înoate. Dacă nu au teamă de apă, atunci ar putea fi scoși pe rând cu o mască de scafandru conectată la tubul de oxigen al unui scufundător. Însă neapărat îmbrăcați într-un costum de înot cu bună izolare termică, rezistent la temperatura foarte scăzută a apei.

Totodată, salvatorii au încercat să identifice alte posibile ieşiri verticale din grotă. Pădurea a fost defrişată în anumite porţiuni, dar în zadar.
Prin urmare, operaţiunea de evacuare se concentrează pe intrarea principală în grotă, unde experţi japonezi drenează apa. Cu cât va scădea nivelul apei, cu atât captivii vor avea mai puţin de înotat. Însă aceste eforturi sunt afectate ploile abundente care cad acum în Thailanda.
Pe lângă condiţia fizică, starea psihologică este esenţială pentru succesul operaţiunii de evacuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *