Campanie de donare de sânge în București. Spitalele au nevoie,urgentă și permanentă, de sînge și preparate sanguine

Campania „Donează sânge! Fii erou!” se va desfăşura în perioada 4 – 8 noiembrie, la Palatul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila” şi la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti și este organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, prin Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti,, potrivit agerpres.ro.

Ultimele statistici privind procentul donatorilor de sânge la nivel naţional (1,7% din populaţia României, comparativ cu circa 70% în Austria sau circa 55% în Franţa) reprezintă un semnal de alarmă cu privire la nevoia pregnantă şi permanentă de sânge şi de preparate sanguine.

Donatorii trebuie să se prezinte la una din cele două secţii de donare disponibile – Facultatea de Medicină sau Centrul de Transfuzie Sanguină – iar în urma unui control de rutină, realizat de specialişti în hematologie, cei care îndeplinesc condiţiile esenţiale de admisibilitate vor începe procesul de recoltare. Donatorii trebuie să fie cetăţeni români cu domiciliul în România sau cetăţeni ai UE cu reşedinţa în România, să aibă între 18 şi 60 ani, greutatea cuprinsă între 50 şi 100 kg – femeile şi 60 – 120 kg bărbaţii, tensiunea arterială sistolică să fie între 10 şi 18 mmH, să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele luni, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie (un an şi jumătate după naştere) sau în perioada menstruală (plus – minus 5 zile), donatorii nu trebuie să fi consumat băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea donării.

De asemenea,donatorii trebuie să nu fi avut afecţiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendinţa patologică la sângerare, afecţiuni ale tractului gastrointestinal, afecţiuni ale tractului genitourinar, hematologice, renale, metabolice şi endocrine, ale sistemului respirator, dermatologice, reumatologice şi imunologice, alergii, intervenţii chirurgicale, boli profesionale, infecţioase şi parazitare, afecţiuni maligne şi encefalopatie spongiformă transmisibilă.

Ediţia precedentă a campaniei a adunat 1.168 de participanţi în cele două centre disponibile, cumulând un total de 525,6 litri recoltaţi care au dus la salvarea a 3.504 vieţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *