Campanie pe Twitter a Ministrului rus de externe pentru eliberarea din arest a spioanei Mariei Butina
Ministerul de externe al Rusiei a lansat joi o campanie pe Twitter pentru eliberarea din arest a Mariei Butina, o rusoaică afiliată cu politicieni și grupări conservatoare din Statele Unite, acuzată de americani că ar fi spionat în favoarea Moscovei. Butina, de 29 de ani, a fost arestată de FBI și inculpată pentru conspirație și activități de agent străin.
Ministerul rus de externe a lansat hash-tag #FreeMariaButina, și-a schimbat poza de profil cu o poză a Butinei și le-a cerut suporterilor să facă același lucru pe conturile lor. Tot joi agențiile ruse de știri au informat că oficiali consulari ruși de la Washington au vizitat-o pe Butina în închisoarea din capitala americană, spunând apoi că starea sănătății ei este bună.
Oficialii din cadrul ambasadei ruse la Washington s-au întâlnit joi cu Maria Butina, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.
Miercuri, o instanţă a respins cererea de eliberare pe cauţiune a studentei în vârstă de 29 de ani, care se afla în Statele Unite cu o viză pentru studii. Acuzaţia oficială împotriva ei este de „conspiraţie în vederea acţiunii ca agent al Federaţiei Ruse în interiorul Statelor Unite”, din 2015 până la începutul lui 2017. Procuratura susţine că Butina a acţionat la ordinele unui înalt oficial din guvernul Rusiei, despre care Departamentul Justiţiei a precizat că este supus sancţiunilor americane. În faţa instanţei, rusoaica a susţinut că este nevinovată.
MAE rus a susținut că arestarea de către SUA a rusoaicei Maria Butina a avut ca scop „minimizarea efectului pozitiv” al recentului summit dintre preşedinții Donald Trump şi Vladimir Putin, a indicat miercuri diplomaţia rusă, potrivit AFP .
Arestarea duminică a tinerei de 29 de ani „a dat impresia că cineva a calculat, cu ceasul şi calculatorul, nu numai data, ci şi ora, astfel încât impactul să fie maxim”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova, care a adăugat că „se pare că FBI (poliţia federală americană) s-a supus făţiş unui ordin politic”.
Anunţul arestării tinerei a survenit la câteva ore după summitul dintre Trump şi Putin, la care preşedintele american a părut să-şi exonereze omologul rus de acuzaţiile justiţiei din SUA privind ingerinţa Moscovei în alegerile prezidenţiale din 2016.
Procurorii SUA afirma că interceptarea e-mail-urilor Butinei au oferit FBI dovezi cu privire la participarea femeii „în planificarea unei operațiuni sub acoperire de influențare a politicii din SUA“. In cadrul acestei operatiuni, ea a intretinut relatii sexuale cu un activist al Partidul Republican din Dakota de Sud, Paul Erickson. Potrivit BBC, acesta nu apare in dosarul FBI, ceea ce ar putea sugera că americanul a încheiat o înțelegere cu anchetatorii.
FBI susține că, gratie legaturilor lui Erickson, Butina si-a facut un cerc larg de cunoștințe in randul politicienilor din SUA. Pe parcursul activității sale, tanara în vârstă de 29 de ani s-a mutat impreuna cu activistul în vârstă de 56 de ani, dar, potrivit procurorilor, această relație nu ar trebui să fie luata ca una intima, deoarece insasi Butina o consideră pur și simplu ca parte a activitatii sale.
Perchezitionand resedinta din SUA a Mariei Butina, FBI a descoperit in laptopul și iPhone-ul corespondența cu un „oficial rus“. Sub această desemnare se înțelege fostul senator, vicepreședinte al Băncii Centrale a Rusiei, Aleksander Torșin. În corespondența sa cu Butina, el o compară cu spioana Anna Chapman.
Butina, originară din Siberia, a ajuns în SUA cu o viză de studii la Universitatea Americană din Washington DC. Ea a studiat la Universitatea americană din Washington este o fondatoare a unui grup rus care militează pentru dreptul de a deţine arme. Marţi, marele juriu a adăugat o acuzaţie mai gravă, aceea că femeia a acţionat ca agent al guvernului rus, care poate atrage o condamnare maximă de zece ani de închisoare. Acuzaţia de conspiraţie este pasibilă de o condamnare de maximum cinci ani.