Când s-a văzut pe făraș, Ciorbea se dezice de PSD: Sunt de acord ca OUG-urile să fie atacate și de alte autorități. Minciuni cât casa: Eu am atacat Ordonanțele!

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, care a făcut jocurile PSD, pare să dea un pas înapoi, după ce în spațiul public s-a vehiculat că nu i se va mai prelungi mandatul în fruntea instituției. El a transmis că este de acord cu ideea ca ordonanţele de urgenţă ale Guvernului să poată fi atacate la CCR şi de către alte autorităţi. Victor Ciorbea a transmis că o astfel de posibilitate ar întări „funcţionarea democratică a instituţiilor şi implicit consolidarea statului de drept”, potrivit News.ro. Introducerea unei noi posibilități de contestare a OUG la CCR a fost susținută de Klaus Iohannis și Traian Băsescu în contextul atacurilor la adresa PSD pe tema justiției și în preajma referendumului din 26 mai.

În prezent, doar Avocatul Poporului poate ataca la CCR o ordonanță de urgență.

„Atât domnul Traian Băsescu, fost preşedinte al României, cât şi domnul Klaus Iohanis, preşedintele României, dar şi unii reprezentanţi ai administraţiei locale, au lansat, în ultimul timp, ideea, ca atribuţia de control de constituţionalitate a ordonanţelor de urgenţă să fie atribuită şi altor instituţii. O spun cu fermitate, întotdeauna am militat şi în continuare militez în favoarea unei asemenea posibilităţi, care nu ar face decât să întărească funcţionarea democratică a instituţiilor şi implicit consolidarea statului de drept. Deşi această idee a fost adusă spre dezbatere abia acum, eu am exprimat-o încă de la preluarea funcţiei de Avocat al Poporului, mărturie stând numeroasele declaraţii şi interviuri în acest sens. Desigur, pentru a putea fi pusă în aplicare, este necesară modificarea Constituţiei”, a transmis, vineri, Victor Ciorbea.

Acesta a adăugat că sunt false afirmaţiile potrivit cărora nu se implică în atacarea ordonanţelor.

„În spaţiul public au mai apărut şi aserţiuni, lansate pe unele portale media, referitoare la faptul că nu atac ordonanţele de urgenţă, ba chiar că nu aş fi atacat celebra OUG nr. 13/2017. Această din urmă aserţiune este totalmente falsă, cât şi vădit răuvoitoare. Avocatul Poporului a ridicat excepţia de neconstituţionalitate a OUG în cauză, excepţie care a fost respinsă întrucât a devenit ulterior inadmisibilă, ca urmare a abrogării ordonanţei de către Guvern”, a mai transmis avocatul Poporului. În ciuda celor afirmate de Ciorbea, Avocatul Poporului nu a atacat nicio Ordonanță la CCR, ba, mai mult, a plecat în SUA în plin scandal al Ordonanțelor pe legile Justiției.

În ultima perioadă însă, Ciorbea pare să dea un pas înapoi, schimbarea sa de la șefia Avocatului Poporului fiind iminentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *