Cand si de ce nu prinde anestezia la dentist
Destule persoane au trait, in cabinetul medicului dentist, experienta neplacuta ca anestezia sa nu isi faca efectul. Iata cand se poate intampla acest lucru si care ar putea fi cauzele.
Anestezia nu prinde, chiar și când se mărește doza – se întamplă în special când la locul injectării există o infecție. Infecțiile modifică pH-ul tisular local, acesta devenind mai acid, astfel că modifică schimburile ionice care au loc la nivelul membranei nervului în timpul acțiunii anestezicului.
Deși sunt rare, există situații când anestezia dentară “nu prinde”. Poate fi vorba despre o instalare întârziată a efectelor anestezice, situație întâlnită mai des la cei care au consumat alcool înainte de a se prezenta la medic sau au infecții locale. Desigur, experiența medicală este importantă pentru reușita anesteziei.
Dacă efectele anestezice nu se instalează deloc, chiar și după trecerea unui timp mai lung de la injecție, atunci poate fi vorba despre o variantă anatomică în care țesuturile pacientului respectiv sunt diferite față de cele ale majorității oamenilor. De exemplu pacientul în cauză poate avea osul mai dens, astfel că substanțele anestezice nu pot ajunge la nerv.
Adevăr: nu trebuie să bei cafea sau alcool înainte de anestezia dentară
Atât cafeaua, cât și alcoolul prezintă efecte asupra nervilor, astfel încât pot scădea răspunsul la anestezia dentară. Este recomandat să nu beți alcool, cafea sau băuturi energizante care conțin cafeină cu aproximativ 12 ore înaintea anesteziei dentare.
Anestezicele, care blochează transmiterea impulsului nervos de-a lungul nervilor, sunt administrate pacienţilor atunci când procedurile stomatologice presupun durere. Anestezia implică injectarea substanţei în proximitatea nervului.
Pentru persoanele temătoare de ac, există sedarea intravenoasă (necesită medic anestezist în cabinet) şi inhalosedare (care necesită o aparatură specială în cabinet).