Când va adopta și România moneda unică?

Comisia Europeană a propus un buget în care sunt alocate distinct fonduri pentru sprijinirea celor 6 țări europene care și-au propus în calendar adoptarea monedei unice: România, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Polonia și Suedia.

România se înscrie în rândul statelor membre ale Uniunii Europene care au obligaţia adoptării monedei euro, ceea ce înseamnă practic participarea cu drepturi depline la Uniunea Economică şi Monetară, odată cu îndeplinirea tuturor condițiilor necesare, respectiv a criteriilor de convergență nominală, juridică şi reală. Acestea din urmă nu sunt menţionate explicit în legislaţia relevantă a Uniunii Europene, însă devin din ce în ce mai importante în aprecierea gradului de pregătire al unui stat pentru adoptarea monedei unice. De altfel, Rapoartele de Convergență elaborate o dată la doi ani de Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană, pun accent din ce în ce mai mare pe convergența reală. Astfel, în perioada premergătoare adoptării monedei unice, economia naţională trebuie să parcurgă ajustările necesare integrării în zona euro, marcate de reforme structurale ample, cu efecte asupra competitivității sale generale.

La data elaborării Raportului de Convergenţă al Băncii Centrale Europene din 2016, România îndeplinea toate criteriile de convergență nominală şi doar o parte dintre criteriile de convergenţă juridică.

În cuprinsul Programului de Convergenţă 2017-2020 este precizat faptul că Guvernul României își menține angajamentul de aderare la zona euro, însă stabilirea unei date concrete în această privință presupune realizarea unor analize aprofundate, în special în ceea ce privește convergența reală, structurală și instituțională, domenii în care sunt necesare progrese importante.

Mecanismul de convergență este alocat în cadrul ”Programului de sprijin pentru reforme al Uniunii Europene”, un instrument care va beneficia de un buget total de 25 de miliarde de Euro.

Europarlamentarul Gabriela Zoană a salutat de la Bruxelles această inițiativă a Comisiei Europene:

”Această inițiativă de înființare a instrumentului de finanțare a țărilor care și-au propus adoptarea monedei Euro este o veste excelentă pe care ne-a dat-o Comisia Europeană, mai ales în contextul eforturilor pe care România le depune pentru trecerea la moneda unică până în 2024. Respectarea acestui calendar, care nu se poate realiza decât printr-un consens național, ar însemna ca în 2024 România să reușească să facă poate cel mai important pas după aderarea la Uniunea Europeană din 2007”.

Țara noastră și-a propus adoptarea monedei Euro până în 2024, calendarul fiind stabilit de către PSD, atât prin decizia partidului de înființare a ”Convenției Naționale pentru adoptarea monedei Euro până în 2024” cât și prin decizia Guvernului de înființare a ”Comisiei Naționale de fundamentare a Planului Național de adoptare a monedei Euro”.

La nivel naţional, coordonarea pregătirilor pentru adoptarea euro se realizează de către Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro, condus de primul-ministru, din care fac parte ministrul finanţelor publice, guvernatorul BNR, conducători sau persoanele desemnate de către aceştia la nivel de conducere ai altor autorităţi şi instituţii publice, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor patronale şi sindicale. Comitetul interministerial a fost înfiinţat în luna mai 2011. În luna decembrie 2016 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 931/2016 care stabileşte structura, organizarea şi principalele atribuţii ale acestuia.

De asemenea, în cadrul BNR funcţionează, începând din luna februarie 2010, Comitetul de pregătire a trecerii la euro, ce reprezintă un forum de dezbatere a problematicilor legate de convergenţa nominală şi reală, menit să susţină demersurile băncii centrale în ceea ce priveşte participarea României, cu drepturi depline, la Uniunea Economică şi Monetară.

 

Sursa foto: www.incont.stirileprotv.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *