Candidat La Șefia DNA: Corupția Este Generalizată!

Zi de foc pentru candidații la șefia DNA. Cei patru procurori înscriși pentru a ocupa funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție s-au prezentat în această dimineață la Ministerul Justiției, unde urmează să susțină interviul cu Comisia constituită din care face parte și ministrul Justiției, Tudorel Toader. Prima sosită a fost Florentina Mirică, cea considerată o apropiată a fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi. Aceasta a admis că mai este mult de luptă cu corupția și a spus că aceasta este generalizată, fiind prezentă până și la înscrierea la gradiniță.

La minister a ajuns și candidatura surpriză, procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul General, care s-a remarcat în spațiul public după ce a închis dosarul de palgiat al fostului premier Victor Ponta.

Prima candidatură oficială pentru șefia DNA a fost depusă luni de către procurorul Florentina Mirică.De altfel, aceasta a făcut obiectul unei anchete disciplinare, ceea ce i-ar îngreuna drumul către șefia DNA.
Secția pentru Procurori în materie disciplinară a CSM a respins însă, la finalul lunii trecute, acțiunea disciplinară în cazul Florentinei Mirică, procurorul care îl anchetează pe Petre Tobă, fost șef al Poliției Române.

Florentina Mirică a fost judecată pentru abateri disciplinare, după ce Inspecţia Judiciară a declanșat verificări la plângerile făcute de fostul ministru de interne, chestorul Petre Tobă, şi de fostul șef DIPI, Rareş Văduva, pentru diseminarea fără drept de informaţii clasificate secret de stat. Procedura de judecată disciplinară a început în septembrie 2016 și a fost amânată termen după termen, timp de aproape doi ani, din cauză că avocatul nu avea certificat ORNISS.

Un alt procuror care și-a depus candidatura pentru şefia DNA este Elena Grecu. Aceasta lucrează din 2015 ca şefă a Biroului Juridic al DNA, structura centrală. Anterior, a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Procurorul Cristian Lazăr, de la Parchetul General, este și el candidat pentru conducerea DNA. Ceilalți doi candidați sunt procurorii Florentina Mirică și Marius Iacob, ambii de la DNA. Marius Iacob s-a făcut cunoscut în spațiul public în urmă cu 10 ani când ancheta dispariția avocatei Elodia Ghinescu.

Interviurile se vor face astăzi, urmând ca pe 30 iulie ministrul Justiției, Tudorel Toader, să transmită propunerea către CSM sau să reia procedura în situația în acre niciun candidat nu trece probele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *