Candidații Pentru Șefia DNA, Audiați Joi!

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va analiza până vineri candidaturile depuse pentru țefia DNA. El a mai precizat că în cazul în care niciun procuror care și-a depus candidatura nu-l convinge, va relua procedura.

„Direcţia de Resurse Umane (…) va verifica să vadă dacă fiecare dosar conţine toate piesele necesare. Mâine, membrii comisiei vor studia dosarele, vor analiza programele manageriale. Joi, începând cu ora 9,00, voi convoca membrii comisiei pentru interviu, evident, şi candidaţii. După care, vineri, deliberăm, ajungem la o concluzie, funcţie de care continuăm procedura”, a explicat Tudorel Toader, la sediul Ministerului Justiţiei.
Toader și-a exprimat regretul că nu și-au depus candidatura mai mulți procurori, fiind convins că aceștia cred că deja este pregătit un candidat. Ministrul Justiției a făcut trimitere și la numirea Laurei Codruța Kovesi în fruntea DNA; reamintind că nu s-a făcut atunci un concurs propriu-zis.

„E adevărat că eu mă aşteptam la mai mulţi candidaţi, la mai multe dosare, dar aici am în vedere două lucruri: în primul rând sunt convins că în rândul procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale, care îşi doreau poate să devină şefi la DNA se meţine încă acea mentalitate, opinie, potritivt căreia desemnarea este o procedură cu un câştigător dinainte. Am în vedere faptul că nominalizarea precedentă de acum doi ani şi ceva de zile s-a făcut fără procedură, fără competiţie, fără contracandidat, fără o comisie de desemnare a procurorului-şef şi ştim bine la ce ne referim. Aceeaşi persoană, în urmă cu 5 ani şi ceva, a fost desemnată asemenea în detrimentul unui aviz negativ din partea secţiei de procurori a CSM. (…) Va fi o procedură transparentă (…) şi vom vedea dintre cei patru candidaţi dacă şi cine îndeplineşte exigenţele legale, manageriale pentru a fi propus drept candidat la şefia DNA”, a mai declarat ministrul Justiţiei.

După declanșarea procedurii de desemnare a unui nou șef al DNA, patru procurori s-au înscris în cursă.

Prima candidatură oficială pentru șefia DNA a fost depusă luni la ora 10 ! Candidata este nimeni alta decât una dintre protejatele fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, Florentina Mirică. De altfel, aceasta a făcut obiectul unei anchete disciplinare, ceea ce i-ar îngreuna drumul către șefia DNA.
Secția pentru Procurori în materie disciplinară a CSM a respins însă, la finalul lunii trecute, acțiunea disciplinară în cazul Florentinei Mirică, procurorul care îl anchetează pe Petre Tobă, fost șef al Poliției Române.

Florentina Mirică a fost judecată pentru abateri disciplinare, după ce Inspecţia Judiciară a declanșat verificări la plângerile făcute de fostul ministru de interne, chestorul Petre Tobă, şi de fostul șef DIPI, Rareş Văduva, pentru diseminarea fără drept de informaţii clasificate secret de stat. Procedura de judecată disciplinară a început în septembrie 2016 și a fost amânată termen după termen, timp de aproape doi ani, din cauză că avocatul nu avea certificat ORNISS.

Un alt procuror care și-a depus candidatura pentru şefia DNA este Elena Grecu. Aceasta lucrează din 2015 ca şefă a Biroului Juridic al DNA, structura centrală. Anterior, a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Procurorul Cristian Lazăr, de la Parchetul General, este și el candidat pentru conducerea DNA. Ceilalți doi candidați sunt procurorii Florentina Mirică și Marius Iacob, ambii de la DNA. Marius Iacob s-a făcut cunoscut în spațiul public în urmă cu 10 ani când ancheta dispariția avocatei Elodia Ghinescu.

Interviurile și selecția dosarelor se vor face săptămâna aceasta, urmând ca pe 30 iulie ministrul Justiției, Tudorel Toader, să transmită propunerea către CSM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.