Candidatul la şefia DNA vrea Lege pentru fugari: Este subminată fără echivoc încrederea în lupta anticorupție, iar acest fenomen trebuie descurajat!

Procurorul nominalizat de ministrul Justiției pentru ocuparea postului de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag, vorbește în fața Secției de procurori a CSM în cadrul interviului de marți.
Acesta prezintă pe larg proiectul său pentru viitorul Direcției în cazul numirii sale în funcție, și explică între altele că o conduită a unora dintre inculpați este aceea a calculului de profitabilitate.

Mai precis, este vorba despre faptul că unii inculpați preferă să comită fapta penală știind că rămân ulterior cu o sumă generoasă de bani sau produse chiar și în eventualitatea unei condamnări.

Astfel, explică magistratul Voineag, o metodă de a stopa fenomenul corupție ar putea fi identificarea și stoparea din timp a produselor infracțiunilor, concret, reținerea rapidă a banilor obținuți de unii inculpați din faptele de corupție.

În acest context, Voineag a amintit de recenta „fugă„ din țară a președintelui CJ Brașov, Ionel Arsene, condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Brașov.

„Nu mai departe de săptămâna trecută am avut un caz care indică acest calcul de profitabilitate. Astfel este subminată fără echivoc încrederea în lupta anticorupție iar acest fenomen trebuie descurajat. Putem descuraja prin stoparea si reținerea produsului infracțional”, spune magistratul.

„Astfel am explicat în proiectul meu modalitățile în care putem stopa și reține aceste produse infracționale, dublul scop fiind si acela de a descuraja atitudinile asumate ale unor astfel de persoane care accepta posibilitatea unor condamnări contra sumelor de bani păstrate”, a mai spus Voineag.

Mai departe el a explicat din punct de vedere al mecanismelor economice cum ar trebui procedat pentru identificare din timp și blocarea acestor sume de bani de la cei cercetați pentru fapte de corupție.

Fugit înainte de condamnare

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a fost dat în urmărire după ce polițiștii nu l-au găsit, vineri seara, pentru a-l duce în penitenciar. Arsene a fost condamnat vineri de Curtea de Apel Bacău la a 6 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție.

Ionel Arsene apare pe site-ul Poliției Române la secțiunea „Most wanted”.

Potrivit unor surse judiciare, Arsene a ieșit din țară în urmă cu o săptămână și nu s-a mai întors. Președintele CJ Neamț s-ar afla în Italia, unde deține o firmă împreună cu un prieten.

În cazul în care Ionel Arsene nu se va întoarce în țară din proprie inițiativă, autoritățile române vor formula o cerere de predare în baza unui mandat european. Astfel de proceduri sunt deja în curs și față de alte persoane condamnare, instanțele din Italia refuzând să aprobe predarea.
Pedeapsa redusă în apel

Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, a fost condamnat vineri la 6 ani și 8 luni de închisoare de Curtea de Apel Brașov. Cum pedeapsa aplicată este mai mare de 3 ani, ea urmează să fie executată. Instanța a dispus și confiscarea sumelor de 80.000 euro şi 80.000 lei. (Minuta integrală, mai jos!) Detalii AICI!

Şeful CJ Neamţ a fost denunţat de fostul primar de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti”. Acesta a susţinut că i-ar fi dat lui Arsene, în 2013, suma de 100.000 de euro, pentru a interveni la conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate în tentativa de a-l „anihila” pe preşedintele de la acea vreme al legislativului nemţean, Culiţă Tărâţă.

În prima instanță, la 8 aprilie 2022, Ionel Arsene fusese condamnat la 8 ani şi 4 luni de detenţie efectivă pentru corupţie de către Tribunalul Bacău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *