Canicula a făcut victime în Europa
Canicula, care a cauzat deja trei decese în Spania, continuă să se manifeste în Europa Occidentală, unde, din regiunile sale nordice şi până în cele sudice, turiştii şi rezidenţii se declară îngrijoraţi în legătură cu efectele acestui val de căldură, informează AFP.
În Spania, temperaturile au urcat vineri până la 44 de grade Celsius în Badajoz, în comunitatea autonomă Extremadura, aflată în sud-estul ţării. O căldură copleşitoare a fost resimţită, de asemenea, la Madrid (40 de grade Celsius) şi la Sevilia (42 de grade Celsius).
Lisabona a doborât un record de temperatură vechi de 37 de ani. În capitala portugheză s-au înregistrat sâmbătă 44 de grade Celsius, cu un grad peste recordul din 1981, a anunţat serviciul meteorologic portughez. Însă cea mai mare temperatură – de 46,8 grade Celsius – a fost înregistrată sâmbătă la Alvega, în centrul ţării.
Italia, după ce a înregistrat 40 de grade Celsius, în Sardinia şi în nordul ţării, a revenit la valori de 35 de grade Celsius în cursul zilei de vineri, considerate obişnuite pentru această ţară mediteraneană.
În Franţa, 67 dintre cele 95 de departamente ale ţării au fost în stare de alertă – record egalat, o situaţie identică fiind înregistrată în 2017 -, din cauza temperaturilor care au trecut de 30 de grade Celsius aproape în toate regiunile, cu excepţia unor zone din nord-vest, unde au ajuns la valori de până la 38 de grade Celsius.
Câini, încălţaţi în Austria
În Austria, deşi recordul de 40,5 grade Celsius, înregistrat în 2013, nu a fost încă atins, este totuşi suficient de cald pentru a interzice circulaţia renumitelor trăsuri din Salzburg: O lege interzice într-adevăr oamenilor să oblice caii să lucreze atunci când temperaturile trec de 35 de grade Celsius.
Pe de altă parte, câini de poliţie însărcinaţi să asigure securitatea unui turneu de volei pe plajă, aduşi să patruleze pe suprafeţe fierbinţi, au dotaţi cu încălţări speciale, menite să le apere labele, a anunţat poliţia, relatează AFP. Și în e
Olanda, sare aruncată pe străzi
Autorităţile din Olanda au închis anumite porţiuni ale unor austrăzi, deoarece asfaltul a început să se topească sub soarele arzător. De asemenea, pe străzi este aruncată sare pentru a proteja asfaltul.