Capitaluri fantomă . O treime din investiţiile străine directe aparţin multinaționalelor care evită plata taxelor

O treime din investiţiile străine pe plan internaţional aparţin multinaţionalelor care evită plata taxelor, 40% din fluxurile de capital fiind utilizate drept vehicule pentru inginerii financiare, scrie Financial Times.
O mare parte din investiţiile străine directe sunt capitaluri „fantomă”, concepute mai degrabă pentru a minimaliza obligaţiile fiscale ale companiilor şi mai puţin pentru a finanţa activitatea productivă, potrivit unor studii recente.

Aproape 40 la sută din investiţiile străine directe (ISD) la nivel mondial, în valoare de 15 miliarde de dolari, trec prin companii fără activităţi reale de afaceri, constată un studiu realizat de FMI şi Universitatea din Copenhaga.

În schimb, acestea sunt vehicule pentru inginerii financiare, „adesea pentru a reduce factura fiscală globală a multinaţionalelor”, au spus cercetătorii Jannick Damgaard, Thomas Elkjaer şi Niels Johannesen, care au efectuat studiul.

Concluziile vin într-un moment în care guvernele sunt preocupate de modul în care multinaţionalele evită plata impozitelor. Reforma fiscală se numărăr printre priorităţile majore ale G7. Recente decizii unilaterale ale Franţei pentru impozitarea marilor companii din tehnologie care operează în ţară au sporit presiunea asupra altor membri G7 pentru a ajunge la un acord.

OCDE a fost însărcinată cu identificarea soluţiilor acceptabile la nivel global până anul viitor.

Aproape jumătate din investiţiile fantomă identificate de cercetători se aflau la Luxemburg şi Olanda. Alte ţări în care mai puţin de jumătate din ISD sunt reale sunt Malta, Irlanda, Elveţia şi o serie de teritorii britanice, potrivit autorilor studiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *