Cardiologii atenționează: Canicula și umiditatea crescută agravează bolile de inimă și hipertensiunea

 

 

 

Persoanele cu afectiuni cardiovasculare riscă, vara, agravarea bolilor de inimă şi  hipertensiunii. Umiditatea asociată căldurii este un factor agravant, ce favorizează eliminarea de apă şi săruri din organism, prin transpiraţie.

Deshidratarea dă palpitaţii

“La vârstnici senzaţia de sete apare de multe ori tardiv, după ce au început să se manifeste semnele deshidratării: dureri de cap, astenie şi crampe musculare. Deshidratarea produce o creştere compensatorie a numărului de bătăi cardiace. Palpitaţiile generează creşterea consumului de oxigen în muşchiul cardiac, cu posibiltatea declanşării crizelor de angină pectorală sau agravării insuficienţei cardiace la persoanele cu boli de inimă”, explică dr. Roxana Oana Darabonţ, medic primar cardiolog, cu competenţe în ecocardiografie şi ecografie vasculară.

Căldura scade  tensiunea

“Spre deosebire de bolile cardiovasculare, valorile tensiunii arteriale au tendinţa să scadă în perioadele cu temperaturi mari, fenomen la care contribuie deshidratarea şi vasodilataţia indusă de căldură. Astfel, medicaţia antihipertensivă poate fi mai prost tolerată. De asemenea, persoanele care iau diuretice pierd apă şi electroliţi precum sodiu şi potasiu. De aceea, pe caniculă,  cardiacii şi hipertensivii trebuie să respecte medicaţia prescrisă de cardiolog, să nu consume alcool şi să bea minim doi litri de lichide pe zi”, susţine dr. Darabonţ.

Măsurători, de câteva ori pe zi

“Avand în vedere că tensiunea arterială poate scădea faţă de valorile uzuale trebuie să fie măsurată zilnic şi chiar d emai multe ori pe zi. Dacă, sub tratamentul de fond al hipertensiunii,

se înregistrează valori sistolice mai mici sau egale cu 115 mmHg  sau în cazul creşterii valorilor tensinale, ca şi în situaţia în care pacientul cu boli cardiovasculare prezintă agravări ale simptomatologiei chiar sub medicaţie corect administrată, se recomandă consultul cardiologic de specialitate”, afirmă dr. Darabonţ.

 

„Medicul va adapta tratamentul hipertensivilor în funcţie de valorile tensionale sau/şi de alte  probleme constatate induse de căldură”- dr. Roxana Darabonţ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *