Care este diferența dintre o rachetă balistică și una antibalistică
O declarație a ministrului român al Apărării cum că la baza de la Deveselu ar exista rachete balistice, la care a revenit cu precizarea că a vrut să spună că baza „se ocupă” cu rachetele balistice, nu că „avem” rachete balistice, a aprins spiritele și a dat muniției propagandei ruse. Dar iată în ce constă diferența între rachetele balistice, de atac, și cele antibalistice, de interceptare, cum sunt cele de la Deveselu.
O rachetă balistică urmează o traiectorie suborbitală cu scopul de a lovi o țintă predeterminată cu unul sau mai multe focoase. Pot avea chiar și încărcătură nucleară. În mod caracteristic motorul rachetei funcționează în prima fază a zborului, după care racheta se înscrie pe o traiectorie parabolică și cade pe sol.
Unele rachete moderne (MIRV) pot face manevre și pe traiectoria de întoarcere, având mai multe focoase, altele pot face manevre de reglare, și unele pot devia din fața antirachetelor trimise împotriva lor. În lume sunt racheta balistice ce pot să atingă ținte aflate la distanțe cuprinse între 1000 și 5.500 de kilometru, sau, în cazul celei intercontinentale, la 12.000 de kilometri.
Rachetele interceptoare sau rachetele antibalistice de tipul celor care sunt instalate în România (SM3) nu au încărcătură nucleară sau explozivă, distrugerea rachetelor inamice având loc prin intermediul energiei cinetice. Acordul bilateral din 2011 menţionează explicit că interceptorii sunt «non-nucleari», potrivit MAE.
Sistemul din România este de dimensiune redusă şi nu are potenţialul de a modifica echilibrul strategic în Europa. Pe teritoriul României sunt instalate trei baterii, adică 24 de rachete interceptoare SM-3.
Rachetele din baza de la Deveselu au rol defensiv. Atunci când este sesizată o amenințare, acești interceptori sunt lansați pentru a distruge racheta balistică ce amenință teritoriul NATO.
Interceptorii de tip SM3 au o autonomie de zbor de 500 de kilometri, ating un plafon de 160 de kilometri și zboară cu o viteză de 9.600 de km/oră.