Care este scopul amplelor exerciții navale ale Rusiei în Marea Mediterană
Rusia va desfăşura exerciţii navale în Marea Mediterană în perioada 1-8 septembrie, a anunţat Ministerul Apărării, potrivit agenţiei TASS. Conform sursei citate, la manevre vor lua parte 25 de nave militare şi 30 de avioane ale forţelor aeriene. Exerciţiile vor implica operaţiuni antiaeriene, anti-submarine şi anti-mine, a precizat Ministerul Apărării.
Comandantul Marinei ruse, amiralul Vladimir Korolev, citat de RIA Novosti, a dat mai multer amănunte cu privire la aplicațiile programate. ”Vor participa 26 de nave militare și auxiliare, inclusiv 2 submarine, precum și 34 aparate de zbor. Vas amiral al grupării este distrugătorul purtător de rachete Marshal Ustinov al Flotei din Marea de Nord”, a spus acesta.
Potrivit amiralului, vor fi efectuate zboruri ale avioanelor strategice Tu-160, distrugătoarelor de submarine Tu-142 și Il-38, celor de vânătoare Su-33 și ale aparatelor aviației maritime Su-30CM.
Scopul propus este exersarea apărării anti-submarin și antiaeriene, protejarea căilor de comunicare, riposta acțiunilor piraterești și acordarea de ajutor navelor afectate. În program intră, de asemenea, trageri cu obuze de tun și rachete.
Korolev a adăugat că, în scopul asigurării securității traficului maritim și aerian, zonele de desfășurare a aplicațiilor au fost deja declarate periculoase pentru navigație și zboruri.
Exerciţiile din Mediterana vor avea loc pe fondul tensiunilor între Rusia şi Occident cu privire la provincia siriană Idlib, controlată de rebeli.
O sursă a declarat miercuri, citată de Reuters, că aliatul Rusiei, preşedintele sirian Bashar al-Assad, pregăteşte o ofensivă militară în provincia nord-vestică Idlib.
Presa rusă a relatat marţi că Moscova şi-a întărit prezenţa militară în largul Siriei de teama unei ‘provocări’ a rebelilor urmate de lovituri occidentale împotriva forţelor preşedintelui Bashar al-Assad.
Două fregate dotate cu rachete de croazieră Kalibr, capabile să lovească ţinte la sol sau nave de suprafaţă, au fost trimise sâmbătă în Mediterana, a scris Kommersant, citând o sursă anonimă din Statul Major.
În urma acestei desfăşurări, flota rusă dispune de zece nave şi două submarine în largul Siriei, cel mai important contingent de la începutul conflictului, în 2011, a notat Izvestia, la rândul său.
Din acest contingent mai fac parte un crucişător lansator de rachete, un distrugător destinat luptei anti-submarine şi trei nave de patrulare, a mai scris Izvestia, citând o sursă din Ministerul Apărării.
Armata rusă i-a acuzat sâmbătă pe rebelii sirieni că pregătesc o ‘provocare’ cu arme chimice în provincia Idlib, pentru a face responsabil regimul de Damasc şi a justifica astfel lovituri occidentale asupra poziţiilor forţelor guvernamentale.
Rusia intervine militar în Siria din septembrie 2015 în sprijinul forţelor aliatului său, preşedintele Bashar al-Assad.
Sprijinul furnizat de Rusia şi de Iran le-a permis forţelor guvernamentale să recucerească aproape două treimi din teritoriu din mâinile rebelilor şi jihadiştilor.