Care sunt noile criterii ale Marii Britanii de acordare a vizelor după ieșirea din UE

Guvernul britanic şi-a prezentat miercuri „cartea albă“ cu privire la sistemul de imigrare pe care intenţionează să-l aplice după oficializarea ieşirii din Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Ministrul de Interne Sajid Javid a afirmat că noul sistem, care va pune capăt liberei circulaţii a cetăţenilor europeni în Regatul Unit, răspunde dorinţei britanicilor de a „prelua controlul asupra frontierelor“.

„Va fi un sistem unic, bazat pe competenţele şi expertiza aduse de oameni şi nu pe ţările de origine“, a declarat Javid înainte de publicarea documentului.

El şi-a anunţat intenţia de a reduce fluxul migratoriu la un nivel „viabil“, dar nu a furnizat vreo cifră, în timp ce Partidul Conservator, aflat la guvernare, prevede reducerea fluxului migratoriu cu 100.000 de persoane pe an.

Marea Britanie va accepta anual zeci de mii de imigranţi europeni necalificaţi până în anul 2025. Imigranţii vor putea obţine permise de lucru timp de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii.

Sajid Javid a explicat că libertatea de circulaţie va fi restricţionată, prin impunerea unei cote anuale de zeci de mii de persoane. În plus, imigranţii din spaţiul UE nu vor avea prioritate faţă de cei din alte ţări, cum se întâmpla până acum.

Nu vor exista cote în cazul angajaţilor calificaţi, dar aceştia vor trebui să beneficieze de acordul unei companii. Conform planului, care va trebui aprobat de Parlamentul de la Londra, cetăţenii din ţările UE vor putea circula fără vize în Marea Britanie cel mult şase luni. Cetăţenii irlandezi nu vor avea niciun fel de restricţii de circulaţie ori muncă în Marea Britanie.

Noile criterii de acordare a vizelor vor avea drept obiectiv încurajarea companiilor britanice „să se orienteze cu prioritate către mâna de lucru naţională“, a precizat ministrul.

El a mai declarat că salariul mediu necesar pentru accesul în Marea Britanie va fi stabilit după noi consultări, putând ajunge la aproximativ 30.000 de lire (33.300 euro).

Noul sistem urmează să fie pus în aplicare pe etape, începând din 2021, adică după perioada de tranziţie post-Brexit prevăzută în acordul încheiat deja între Londra şi Bruxelles şi care mai trebuie ratificat de Parlamentul britanic.

Această „carte albă“ a stârnit numeroase critici. NHS, sistemul public de sănătate din Marea Britanie, s-a arătat îngrijorat de plafonul salarial stabilit pentru străini, notând că îi va provoca dificultăţi de angajare.

Primarul Londrei, laburistul Sadiq Khan, a denunţat o „abordare aberantă“, subliniind că închiderea uşii „în faţa miilor de lucrători europeni care vor să vină aici (în Marea Britanie, n. red.) pentru a ocupa posturi vacante cruciale va dăuna competitivităţii“ britanice.

Imigraţia a fost unul din aspectele aflate în centrul campaniei dinaintea referendumului pentru Brexit din iunie 2016. După vot, câştigat de susţinătorii ieşirii din UE, premierul Theresa May s-a angajat să pună capăt liberei circulaţii a europenilor către Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *