Casa Albă: Declaraţiile despre descoperirea gropilor comune în Donbass pot fi dezinformare

Declaraţiile Rusiei despre descoperirea gropilor comune ale civililor, din Donbass pot fi dezinformare. Acest lucru a fost declarat miercuri la o conferinţă de către secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki.

„Suntem într-o perioadă de timp în care credem că un atac este posibil în orice moment, [credem şi că] va fi precedat de un pretext fabricat pe care Federaţia Rusă îl foloseşte pentru a invada. <…> Acestea pot include, dar nu se va limita la mesajul despre care vorbiţi, acuzaţii de provocări în Donbass, rapoarte false din presa de stat”, a spus Psaki.

Anterior, Comitetul de Investigaţii al Federaţiei Ruse a anunţat deschiderea unui dosar penal privind descoperirea gropilor comune ale civililor ucişi în bombardarea Donbassului. Unul dintre jurnalişti i-a cerut lui Psaki să comenteze această informaţie.

Potrivit Comitetului de investigaţie, în august – octombrie 2021, în zona oraşului Snezhnoye, aşezarea de tip urban Slavyanoserbsk, în zona zonei rezidenţiale a Sokogorovka din oraşul Pervomaisk, în satul Vidnoe-1 de lângă Lugansk şi la periferia satului Verkhneshevyrevka, districtul Krasnodonsky, au fost descoperite cinci gropi comune. Din acestea, au fost exhumate rămăşiţele a cel puţin 295 de civili care au murit ca urmare a bombardamentelor nediscriminatorii de către forţele armate ucrainene în 2014. Printre rămăşiţe se numără corpurile unor femei de diferite vârste. Şeful RDP, Denis Pushilin, a raportat în februarie că peste 130 de gropi comune ale civililor care au murit în urma agresiunii ucrainene au fost găsite pe teritoriul Republicii Populare Doneţk.

Psaki a adăugat că Washingtonul continuă să monitorizeze trupele ruse la graniţa cu Ucraina, a ceea ce, din punctul său de vedere, reprezintă o ameninţare.

„Există diferenţe între ce spune şi ce face Rusia. Trupele ruse continuă să reprezinte o ameninţare, rămânând în număr mare la graniţă”, a spus ea.

„Fără să intrăm în detaliile informaţiilor sau conversaţiile pe care le-am avut cu aliaţii şi partenerii noştri, am raportat săptămâna trecută că <…> ne aflăm într-un interval de timp când este posibilă o invazie a Ucrainei” , a spus Psaki. „Rămânem în acelaşi interval de timp”, a argumentat ea.

Totodată, reprezentantul Casei Albe a subliniat că rămâne posibilitatea unei reglementări paşnice a situaţiei din jurul Ucrainei, din punctul de vedere al Washingtonului. „Desigur, uşa către diplomaţie rămâne deschisă”, a adăugat ea.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat luni, la o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin, despre evoluţia exerciţiilor Forţelor Armate Ruse în diferite zone din Districtul Militar Central, precum şi în Belarus. El a spus că unele dintre ele sunt deja „în curs de finalizare, altele vor fi finalizate în viitorul apropiat”. Mai târziu, Ministerul rus al Apărării a anunţat că armata rusă se va întoarce la punctele lor permanente de desfăşurare la sfârşitul manevrelor, iar unităţile din districtele militare de Sud şi Vest au început deja încărcarea pe vehicule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.