Casa Albă: O invazie militară rusă în Ucraina, marcată de o campanie masivă de raiduri aeriene şi un „atac rapid” asupra Kievului, o „posibilitate foarte reală” în următoarele zile

O invazie militară rusă în Ucraina, marcată de o campanie masivă de raiduri aeriene şi un „atac rapid” asupra Kievului, reprezintă o „posibilitate foarte reală” în următoarele zile, a avertizat Casa Albă, consilierul pentru securitate, Jake Sullivan, îndemnându-i americani să părăsească Ucraina „în termen de 24 până la 48 de ore”. „Continuăm să vedem semne de escaladare a Rusiei, inclusiv sosirea de noi forţe la graniţa cu Ucraina”, a subliniat consilierul pentru securitate naţională al lui Joe Biden.
“Evident, nu putem să prezicem viitorul, nu ştim exact ce va fi, dar acum riscul este suficient de mare şi ameninţarea este acum imediată, astfel că ar fi prudent să se plece din ţară”, a afirmat Jake Sullivan, potrivit bbc.com.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a avertizat, tot vineri, că Rusia ar putea invada Ucraina în orice clipă, chiar şi în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, el adăugând că Statele Unite văd în continuare “semne îngrijorătoare pe partea rusă, inclusiv noi forţe sosind la frontiera ucraineană”.

Departamentul de Stat şi preşedintele Joe Biden i-au avertizat pe cetăţenii americani să părăsească imediat Ucraina. “După cum am spus şi înainte, ne aflăm într-un interval în care invazia poate începe în orice moment – şi să fim clari, această perioadă include şi Jocurile Olimpice”, a afirmat Antony Blinken.

SUA şi aliaţii săi au informaţii care sugerează că Russia ar putea ataca Ucraina chiar înainte de încheierea Jocurilor Olimpice, conform unor surse citate de CNN.

Bbc.com notează că invazia ar putea să înceapă cu bombardamente aeriene, care ar putea face ca plecările din zonă să devină mai dificile şi i-ar pune în pericol pe civili. De aceea, cetăţenii americani sunt îndemnaţi să părăsească Ucraina în următoarele 48 de ore. Şi alte ţări le-au cerut cetăţenilor lor să plece din Ucraina.

Rusia a negat în mod repetat că ar avea planuri să invadeze Ucraina, deşi a masat peste 100.000 de soldaţi în aporopierea frontierei cu ţara vecină.

În această perioadă au loc la Beijing Jocurile Olimpice de iarnă. În mod tradiţional, în perioada JO este valabil şi armistiţiul olimpic. Prin Armistiţiul Olimpic sau „Ekecheiria” se solicită ” aruncarea armelor şi încetarea tuturor ostilităţilor din întreaga lume, astfel încât oamenilor să li se ofere pacea şi şansa reconcilierii”. Competiţia de la Beijing se încheie la 20 februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.