Cât va creşte indicele ROBOR în 2018

Potrivit analiştilor financiari, în următorul an, se aşteaptă o majorare a ratelor de dobândă la creditele în lei (bazate pe indicatorul ROBOR), pe fondul unei deprecieri a leului faţă de moneda europeană, chiar dacă oficialii Guvernului se laudă cu o creştere economică „record”, prima din Uniunea Europeană.
Mai exact, rata medie a ROBOR cu scadenţa la trei luni anticipată peste 12 luni este de 3,13%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denonimate în lei cu scadenţa la 5 ani este de 4,60%. În acest context, pentru scadenţele pe termen scurt, CFA România anticipează dobânzi negative. Potrivit datelor publicate recent de Banca Naţională a României, ROBOR la 3 luni era la 2,03%.
ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Această cotaţie e importantă, pentru că ea va fi luată în considerare în calcularea ratelor pe următoarele trei luni.
Pe de altă parte, în pofida creşterii accelerate a indicelui ROBOR din ultima perioadă, dobânzile rămân la un nivel istoric foarte jos în România.
Dacă dobânda de politică monetară ajunge undeva la 3% la sfârşitul anului, ROBOR poate rămâne sub 3%. Asta ar însemna o medie anuală a ROBOR undeva în zona lui 2,50%.
În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 81% dintre analiştii CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală.
Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,7021 lei pentru un euro, iar pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7651 lei.
În consecinţă: rata inflaţiei va creşte şi mai mult. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, rata anuală a inflaţiei a urcat în februarie 2018 până la 4,7%, de la 4,3% în ianuarie 2018, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,74% şi a celor nealimentare cu 6,27%. Inflaţia ar putea atinge un maxim de 5% în luna mai, dar va reveni spre 3% pe final de an, apreciază specialiştii.
Inflaţia trebuie înţeleasă ca o creştere generalizată a preţurilor, însă este un indicator foarte important, deoarece, cu cât majorarea preţurilor este mai mare, cu atât puterea de cumpărare a cetăţenilor scade şi, implicit, şi nivelul de trai.
Acest indicator este relevant şi pentru investiţii, în contextul în care, pentru a fi profitabile, câştigul ar trebui să fie peste inflaţie. Pentru aceasta, populaţia nu ar trebui să aibă doar conturi de economii sau de depozite, ci să investească şi în fonduri mutuale, fonduri de pensii private, în acţiuni pe bursă.

Sursa foto: www.wall-street.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *