Cataramă cere demiterea secretarului general al MAE, Laura Chiorean, pentru declarațiile făcute pe subiectul Diaspora

Dreapta Liberală, condusă de Viorel Cataramă, cere demiterea secretarului general al MAE, Laura Chiorean, ca urmare a declarațiilor acesteia în scandalul privind alegerile din diaspora.

„Dreapta Liberala cere demiterea în regim de urgență a secretarului general al MAE, Laura Chiorean, pentru declarațiile făcute la adresa Diasporei! Disprețul arătat de un înalt demnitar al statului român față de compatrioții noștri, în condițiile organizarii catastrofale a alegerilor în străinătate, arată în fapt intenția guvernului de a-i cataloga pe toți românii care-și revendică drepturile ca huligani, golani sau infractori”, a declarat Cataramă.

La rândul său, Laura Chiorean declara, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai: „La MAE nu au existat sesizări cu privire la existenţa votului multiplu. Ne-au fost sesizate însă mai multe incidente. Au fost raportate de misiunile noastre diplomatice incidentele care se refereau fie la grupurile de agitatori, care au făcut propagandă electorală în secţiile de votare, interzisă prin articolul 64 din Legea 208/2015, acţiuni violente de limbaj şi injurii care au fost adresate membrilor corpului diplomatic, cazuri de violenţă fizică, agresarea membrilor comisiei, folosirea de obiecte contondente pentru a intra în secţiile de votare sau sediile oficiilor diplomatice. În multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot. Unele persoane din grupurile de agitatori se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. În anumite cazuri, cum ar fi în Italia, forţele de ordine i-au recunoscut ca fiind participanţi şi la alte acţiuni violente. O altă problemă care a creat incidente a fost aceea a răspândirii, de la primele ore ale dimineţii, de informaţii false de genul că nu sunt suficiente buletine de vot, deşi în toate aceste secţii au rămas mii de buletine de vot neutilizate. Aceleaşi grupuri la care făceam referire, 200 – 500 de persoane, în unele situaţii ne-a fost raportat că s-au prezentat cu una – două ore înainte de începerea alegerilor, ceea ce a creat o coadă, pentru ca aceia care se prezentau în mod normal la vot în momentul deschiderii secţiilor de votare să aibă o anumită stare, mulţi dintre ei, după vot, se aşezau din nou la coadă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *