CCR: Cuplul gay Coman-Hamilton, Liber Să Stea În România!

Curtea Constituţională a României a admis, astăzi, după amânări care au durat aproape doi ani, sesizarea cu privire la dreptul de liberă circulaţie şi şedere a persoanelor de acelaşi sex căsătorite, ca urmare a recomandărilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

„S-a admis în sensul că textele criticate sunt constituţionale în măsura în care recunosc dreptul la liberă circulaţie şi la şedere pe teritoriul României. Nu ne-am pronunţat cu privire la recunoaşterea căsătoriei. Am recunoscut în spiritul deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Curtea de Justiţie a UE a decis, în luna iunie, în cazul cuplului homosexual Adrian Coman – Clai Hamilton, stabilind că, fără a fi obligate să autorizeze căsătoriile între persoane de acelaşi sex, statele UE trebuie să garanteze drepturile ce decurg din cel de rezidenţă inclusiv pentru soţii de acelaşi sex ai cetăţenilor Uniunii Europene, chiar dacă partenerul provine din ţări non-UE.

Adrian Coman şi Clai Hamilton s-au cunoscut în 2002 la New York şi au format un cuplu stabil timp de opt ani. În 2009, Adrian a plecat din New York pentru a lucra la Parlamentul European, în Bruxelles. Un an mai târziu, cei doi au decis să se căsătorească în Belgia. În 2012, Adrian Coman şi-a încheiat contractul la Parlamentul European şi a început să îşi caute de lucru în Belgia şi Statele Unite, luând în calcul şi varianta de a veni în România, unde avea părinţi, rude şi prieteni. A mers la Consulatul României din Bruxelles pentru a transcrie certificatul de căsătorie, lucru necesar pentru a cere rezinţa în România pentru partenerul său. Acolo însă nu a obâinut documentele întrucât România nu recunoaște căsătoriile gay. Cuplul s-a adresat instanței de judecată, iar magistrații au transmis cauza la CCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *