CCR dă liber la un tun de sute de milioane de euro: 46 de hectare de teren de la Romexpo trec, gratuit, din proprietatea statului la o gașcă de șmecheri

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea formulată de către USR şi UDMR asupra proiectului de lege prin care o suprafaţă de 46 de hectare de teren din zona Romexpo trece gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie. Proiectul de lege care permite Camerei de Comerț să se asocieze cu dezvoltatorii Iulius Mall și să construiască 14 turnuri în curtea Romexpo a fost aprobat de Camera Deputaților, cu votul PNL, PMP și PSD, în 2 septembrie 2020.

”O lege inițiată de PMP, pusă pe ordinea de zi de PNL și susținută de PSD va transfera gratuit un teren al statului de 46 de ha (Romexpo) din zona premium a Capitalei în proprietatea Camerei de Comerț, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar cu un investitor privat. În condițiile în care valoarea terenului în acea zonă este uriașă, se crează un mega prejudiciu statului român cu mâna Parlamentului. Terenul respectiv poate fi scos la licitație publică deschisă și se vor găsi cu siguranță investitori care să îl cumpere. Dar nu ar mai fi un tun imobiliar de sute de milioane de euro”, avertiza la momentul respectiv deputatul USR Cătălin Drulă pe Facebook.

Astfel, actul normativ este constituţional, a decis CCR, potrivit unor surse din instituție citate de Agerpres. Decizia a fost luată de CCR, după mai multe amânări.

USR și UDMR au sesizat CCR în septembrie anul trecut, USR catalogând actul normativ (pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr.335/2007) drept ”un tun imobiliar în valoare de sute de milioane de euro dat în Parlament cu ajutorul PMP, PNL și PSD”.

„Nu este corect să legiferăm politici publice prin intermediul cărora să poată fi date noi ‘tunuri imobiliare’. Unul dintre terenurile care va intra sub incidenţa noii legi este localizat chiar pe Bulevardul Expoziţiei. Dacă se doreşte valorificarea şi dezvoltarea, aici, a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitaţie. Susţinem dezvoltarea şi investiţiile, dar nu acordarea cu dedicaţie de terenuri în plină campanie electorală”, declara deputatul Cristina Prună, potrivit Agerpres.

Potrivit USR, legea încalcă principiul bicameralismului. „În Camera decizională, Camera Deputaţilor, propunerea legislativă a fost modificată substanţial, ceea ce a condus la o configuraţie diferită faţă de textul adoptat de Senat şi de finalitatea urmărită de iniţiator”, explica sursa citată.

USR semnala, totodată, încălcarea art. 1 alin (5) din Constituţie prin lipsa studiului de impact asupra efectelor scoaterii din patrimoniul statului a imobilelor care fac obiectul legii. În opinia USR, nu se respectă nici art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie ca urmare a lipsei de claritate a legii. Redactarea propunerii legislative, în forma adoptată de Parlament, configurează un regim juridic „confuz” al naturii juridice/regimului juridic al transmiterii proprietăţii gratuite asupra imobilelor vizate, susţin semnatarii sesizării la CCR.

Proiectul de lege care permite Camerei de Comerț să se asocieze cu dezvoltatorii Iulius Mall și să construiască 14 turnuri în curtea Romexpo a fost aprobat de Camera Deputaților, cu votul PNL, PMP și PSD, în 2 septembrie 2020.

Actul normativ prevede transmiterea din proprietatea statului, cu titlu gratuit, Camerei de Comerţ şi Industrie a României a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a acestei instituţii. Terenul de la Romexpo, de 46 de hectare, este doar unul dintre ele.

În luna spetembrie 2020, Ziarul Finaciar relata că NEPI-Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, a anunţat că vrea să cumpere terenul de la Romexpo, după ce Parlamentul a anunţat că acesta a fost dat gratuit Camerei de Comerţ.

„Grupul NEPI-Rockcastle îşi exprimă interesul de a oferi un preţ statului român pentru terenul de la Romexpo sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară, fără să fie nevoie ca acesta să fie transferat gratuit către o entitate privată, în considerarea dez­vol­tă­rii unui proiect comercial. Compania îşi ma­nifestă astfel interesul de a participa la o li­ci­taţie publică de selecţie a investitorului pentru dez­voltarea proiectului“, au declarat repre­zen­taţii fondului.

1 thought on “CCR dă liber la un tun de sute de milioane de euro: 46 de hectare de teren de la Romexpo trec, gratuit, din proprietatea statului la o gașcă de șmecheri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *