CCR, PALMĂ pentru Iohannis: Obligat să facă pe placul PSD în privința remanierii!

CCR a admis miecuri, 19 decembrie, sesizarea Guvernului împotriva preşedintelui, pe tema numirilor din Guvern şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională.

Practic, conform CCR, Iohannis ar fi obligat să semneze decretul de remaniere a miniștrilor de la Dezvoltării și de la Ministerul Transporturilor, dar nu este obligat să-i numească în funcții pe Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici. Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele este obligat să semneze de îndată decretele de vacantare a celor două funcţii de ministru din care titularii şi-au dat demisia: Dezvoltare şi Transporturi. Totodată, șeful statului urmează să răspundă de îndată, în scris, la propunerile făcute de prim-ministru pentru cele două portofolii. Preşedintele nu este obligat să numească o anumită persoană, ci să respecte prevederile legale.

Pe 7 decembrie, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul a sesizat la Curtea Constituţională faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a luat o decizie cu privire la numirea noilor miniştri la Transporturi – Mircea Drăghici şi Dezvoltare Regională – Lia Olguţa Vasilescu.Ulterior, Klaus Iohannis a anunțat că va lua o decizie după pronunțarea Curții Constituționale.

 

DECIZIA CCR:

1. A admis cererea formulată de prim-ministrul României și a constatat existența conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de o parte, și Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui României de a emite decretele de revocare din funcție a doi miniștri și/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcțiilor de ministru ca urmare a demisiilor celor doi miniștri;

2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru;

3. Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului şi Preşedintelui României.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *