Ce alimente vă afectează tiroida

 

 

O glandă micuţă, de doar 20 de grame, vă poate răvăşi întreg organismul dacă funcţia ei este  perturbată. Iată că  evitarea anumitor alimente vă poate ajuta să vă menţineţi  funcţia  tiroidiană în limite normale.

Dintre toate glandele endocrine, tiroida are  cel mai des de suferit. Iodul este mineralul care are  proprietatea de a o ajuta să se menţină sănătoasă.

Vegetarienii, mai expuşi

Cercetătorii susțin că vegetarienii sunt mai expuşi  problemelor tiroidiene pentru că, majoritatea evită consumul de sare. Însă, ei uită că sare pe care o conţin, în mod natural, unele alimente, este total lipsită de iod, iar acest mineral este decisiv pentru susţinerea activităţii normale a tiroidei. De asemenea, zincul, seleniul, cuprul şi fierul reglează funcţiile glandei tiroide. Astfel, lipsa din organism a unuia dintre aceste minerale  amplifică simptomele unei persoane cu disfuncţie tiroidiană.

Varza şi  conopida blochează iodul

În meniul  nostru, în general, şi din al persoanelor cu disfuncţii tiroidiene, în special, trebuie să fie incluse cât mai rar, şi în cantităţi mici, varza, cartofii, conopida şi porumbul pentru că ele conţin nişte substanţe ce blochează absorbţia de iod în organism.

Ne influenţează  pofta de mâncare

Hormonii tiroidieni sunt implicaţi în reglarea poftei de mâncare, a tranzitului intestinal şi al ritmului inimii. Dacă o persoană  experiemntează episoade de insomnia, are dereglări de ciclu menstrual sau i se usucă foarte tare pielea, cel mai probabil suferă de hipotiroidie.

Nervozitatea, un simptom

Unele persoane  cu hipertiroidie slăbesc fără motiv, sunt mai nervoase şi au un tremurat al mâinilor. De asemenea, mulţi pacienţi acuză senzaţia de <nod în gât>, îngroşare a gâtului sau chiar o modificare a vocii. În astfel de situaţii se recomandă controlul endocrinologic şi analize de laborator pentru stabilirea diagnosticului

Nodulii  tiroidieni  sau creşterea glandei pot fi depistaţi la ecografie

Scintigrafia, puncţia şi biopsia sunt investigaţii necesare în cazul suspiciunii de cancer tiroidian

2 % din populaţia lumii suferă de afecţiuni tiroidiene

Soia este  interzisă persoanelor care suferă de tiroidă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *