Ce aluniţe sunt periculoase şi când trebuie să le operăm
Pe zi ce trece, tot mai mulţi români se îmbolnăvesc de cancer de piele. Gaura din startul de ozon, agresivitatea razelor ultraviolete, poluarea şi stresul sunt factori favorizanţi. De aceea, trebuie să mergeţi la control dermatologic dacă vă tot apar aluniţe noi sau forma celor vechi s-a modificat.
Orice pată maronie apărută pe piele este numită imediat aluniţă. Acestea pot fi benigne, adică fără riscuri, sau mici excrescenţe maronii – papiloame – sau nevi pigmentari, adică aluniţe pe care le avem din naştere şi care rămân nemodificate de-a lungul anilor.
Motive de îngrijorare
„Nevii pigmentari care au o structură aparte, modificată, care se rup sau sângerează sunt singurele aluniţe care ne dau motive de îngrijorare. În cazul lor se impune control dermatologic pentru că pot evolua în tumori de piele“, explică dr. Lucian Russu, medic dermatolog la Clinica Bio Medica International.
Teste obligatorii
Dermatologul va examina dermatoscopic aluniţele cu probleme pentru a le stabili structura şi decide dacă acestea sunt leziuni benigne – fără risc de transformare în tumoră – sau displazice – cu potenţial de transformare. „Imaginile obţinute sunt stocate şi la fiecare şase luni se face o nouă analiză computerizată pentru a urmări evoluţia nevilor pigmentari. Programul folosit de aparat stochează imaginea leziunii, o poate mări de 160 de ori, o evaluează şi afişează datele iar la controlul următor, imaginile se compară, pentru a se vedea evoluţia leziunii. Aparatul identifică toate modificările pielii şi arată dacă leziunea există şi în profunzime. Aşa se poate stabili dacă este necesară o intervenţie”, declară dr. Lucian Russu.
În ce constă intervenţia
”Există, din păcate, în popor, prejudecata că nu trebuie umblat la aluniţe însă sunt situaţii în care intervenţia chirurgicală sau cu laser se impune. La extirpare, medicul ţine cont de marginea de siguranţă oncologică, adică scoate leziunea până ajunge la ţesut sănătos, iar analiza histopatologică stabileşte dacă este sau nu cancer de piele”, explică dr. Russu.
„Niciodată nu se vor îndepărta aluniţele, în scop pur estetic, fără a se face în prealabil evaluarea lor”- dr. Lucian Russu
„Semnalmentele” aluniţelor inofensive
- formă regulată
- culoare maron închis
- 6 mm diametru
- margini bine delimitate
„Semnalmentele” aluniţelor periculoase
– asimetria
- margini neregulate
- culoarea lor se schimbă
- sunt negre, albe sau roşii
diametrul lor se măreşte în timp