Ce angajamente și-a luat Bulgaria pentru a adera la zona euro

Guvernul bulgar a aprobat un plan de acțiune pentru aderarea la zona euro. Planul prevede întărirea controlului în sectorul bancar inclusiv cu participarea Băncii centrale europene. Vor fi adoptate amendamente la legislația bancară în conformitate cu regulile zonei euro. Până la finele anului vor fi înăsprite condițiile pentru contractarea de credite. Va fi întărit controlul asupră societăților de asigurare și fondurilor private de pensii.

Printre angajamentele asumate se află îmbunătățirea cadrului legal pentru funcționarea societăților financiare și băncilor, înasprirea luptei contra spălării banilor, întărirea independenței Băncii centrale, modernizarea sistemelor de conducere în sectorul de stat.

Planul prevede aderarea concomitentă a Bulgariei la mecanismul ERM-2, anticamera zonei euro, și la Uniunea bancară.

Comisia Europeană va monitoriza în continuare reforma în justiție, combaterea corupției, funcționarea instituțiilor și a sectorului financiar.

Cererea Bulgariei a fost depusă de ministrul finanțelor Vladislav Goranov pe data de 29 iunie și prevede aderarea la ERM-2 și la Uniunea bancară până în iulie 2019. Bulgaria a obținut sprijinul politic din partea țărilor membre ale zonei.

Experți financiari consideră că acceptarea de către guvernul Borisov a efectuării unor teste stress în sistemul bancar este o dovadă a încrederii că rezultatul va fi unul pozitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *