Ce arme de ultimă generație dezvoltă India

Recentul test de succes al unei arme indiene anti-satelit a adus critici statului asiatic din partea NASA și Pakistanului, dar New Delhi nu intenționează să se oprească aici. Potrivit The Times of India, țara dezvoltă arme cu energie dirijată, arme laser și electromagnetice, care au devenit populare datorită jocurilor video, dar care nu au fost văzute niciodată pe un câmp de antrenament.

India dezvoltă tehnologii de „descurajare a unui război în spațiu” care ar putea să elimine sateliții inamici, a declarat G.Satheesh Reddy, directorul Organizației de Cercetare și Dezvoltare a Apărării din India (DRDO), citat Times of India.

„Lucrăm la o serie de tehnologii cum ar fi arme cu energie dirijată, lasere, arme electromagnetice, arme anti-satelit. Nu pot să intru în detalii, dar ne mișcăm „, a spus G.Satheesh Reddy.

Armele cu energie dirijată vor fi utilizate în războaiele viitoare, vor face parte din arsenalul marilor puteri, susțin specialiștii.

Un raport al Secretariatului General de Apărare a Securității Naționale din Franța, arată că, începând cu anul 2030, marile puteri ale lumii vor utiliza astfel de arme. Unele state le-au utilizat deja.

O astfel de armă poate să neutralizeze un oraș întreg prin puternice impulsuri electromagnetice. Aceste arme au capacitatea de a atinge ținte la distanțe foarte mari.

Armele cu energie dirijată utilizează diferite tipuri de energie, cum ar fi, unde radio, microunde, laser, unde electromagnetice, plasmă, protoni, neutroni sau sunetul.

Armele cu energie dirijată funcționează pe baza unor fascicole de unde electromagnetice care se propagă cu viteza luminii, direcționate către o țintă care se află la distanțe foarte mari. La fel de utilizate sunt și armele pe bază de sunet, cu frecvențe joase, 20 Hz, care pot penetra clădiri, mașini.
Ultrasunetele au o frecvență superioară și nu sunt perceptibile de urechea umană. Ele atacă creierul și stomacul.

Alte arme cu energie dirijată sunt antenele care emit fascicole intense și compacte de microunde. Ele crează dureri insuportabile la nivelul pielii sau arsuri.

Armele pe bază de laser au o viteză egală cu cea a luminii. În momentul în care este lansată o rachetă de croazieră, armele clasice nu o pot distruge. Armele pe bază de laser dețin această performanță.

Armele antisatellit sunt sateliți cu explozivi, lasere sau dispozitive energetice direcționate care pot distruge nava spațială inamică sau pot întrerupe funcționarea lor.

„Spațiul devine din ce în ce mai important în domeniul militar. Cea mai bună modalitate de a garanta securitatea este să dispuneți de mijloace de descurajare”, a adăugat el.

În martie, India a devenit a patra națiune care deține o armă anti-satelit, care se alătură Rusiei, Statelor Unite și Chinei. O rachetă indiană a tras într-un satelit, Microsat-R, pe o orbită a Pământului la o altitudine de 283 km în timpul unui exercițiu de 27 martie.

Comentând acest test, G.Satheesh Reddy a descris racheta ca o „armă cinetică directă”. El a adăugat că a fost posibil să lovească mai mulți sateliți cu mai multe tiruri de rachete interceptoare în trei trepte capabile să atingă altitudinea de 1.000 km, potrivit The Times of India. Oficialul a spus că, pentru moment, New Delhi nu intenționează să efectueze teste suplimentare cu racheta sa anti-satelit.

Premierul indian Narendra Modi a anunţat, la sfârșitul lunii martie, că India a doborât un satelit aflat pe orbită joasă cu o rachetă în cursul unui exerciţiu, devenind astfel cea de-a patra ţară din lume, după SUA, China şi Rusia, care a reuşit această performanţă tehnologică, relatează AFP.

„Oamenii noştri de ştiinţă au doborât un satelit aflat pe orbită joasă, la o distanţă de 300 de km“, a declarat Modi (naţionalist hindus), într-o alocuţiune televizată către naţiune, cu două săptămâni înainte de alegerile legislative din India.

„Scopul nostru este de a stabili pacea şi nu de a crea o atmosferă de război. Acest lucru nu este îndreptat împotriva nici unei ţări“, a precizat premierul indian în acest discurs anunţat în ultimul moment. „Este un moment de mândrie pentru India“, a mai spus Modi, afirmând că ţara sa cu 1,25 miliarde de locuitori de alătură astfel „superputerilor spaţiului cosmic“.

Operaţiunea, intitulată „Mission Shakti“ (forţă în hindi), a durat trei minute. „Satelitul era o ţintă prestabilită şi a fost doborât cu o rachetă anti-satelit“, a explicat Modi.

Această tehnologie anti-satelit prezintă inconvenientul că proiectează mii de resturi care zboară pe orbita terestră, potrivit experţilor, reprezentând un pericol pentru alte obiecte spaţiale. China a efectuat pentru prima dată un tir similar în 2007.

În schimb, folosirea unui laser ar permite scoaterea din uz a instrumentelor unui satelit prin „orbire“, fără să atingă integritatea lui fizică.

NASA a criticat testul prin care India şi-a distrus unul dintre sateliţi, agenţia spaţială americană susţinând că astfel a fost periclitată siguranţa astronauţilor de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), relatează marţi Press Association.

Riscul de coliziune pentru ISS a crescut cu 44% pe o perioadă de zece zile, a avertizat luni administratorul agenţiei spaţiale americane, Jim Bridenstine, după ce au fost identificate 400 de fragmente diferite de deşeuri orbitale rezultate în urma acestui eveniment.

„Este inacceptabil, iar NASA trebuie să fie foarte clară în legătură cu impactul pe care îl are asupra noastră“, a spus Bridenstine.
“Crearea în mod intenţionat a câmpurilor de deşeuri orbitale nu este compatibilă cu zborul spaţial cu echipaj uman“, a notat el.

NASA monitorizează în prezent circa 60 de fragmente de cel puţin zece centimetri, 24 dintre acestea depăşind apogeul ISS, situaţie pe care Bridenstine a descris-o drept ”un lucru teribil”.

„Nu este de acceptat să permitem oamenilor să creeze câmpuri de deşeuri orbitale care ne pun oamenii în primejdie“, a subliniat Jim Bridenstine.

Ministrul Afacerilor Externe din India insistă că riscul în urma operaţiunii intitulată „Mission Shakti“ este unul redus. „Testul a fost efectuat în atmosfera inferioară pentru a ne asigura că nu sunt resturi spaţiale. Orice deşeuri generate se vor descompune şi vor cădea pe Pământ în câteva săptămâni“, a spus el.

„Bridenstine a recunoscut că acest lucru este adevărat, adăugând: „Este îndeajuns de jos pe orbita terestră pentru ca în timp toate acestea se se disipeze“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *