Ce cadouri și-au făcut Dodon și Putin

Președintele Igor Dodon i-a dus în dar președintelui rus Vladimir Putin o carte bisericească din 1819, spunând că ar fi fost scrisă în „limba moldovenească” sub mitropolitul Chișinăului și Hotinului, Gavriil Bănulescu-Bodoni. „Darul simbolizează puterea credinței noastre ortodoxe și unitatea spirituală a popoarelor noastre”, a spus o sursă de la președinția moldoveană citată de agenția oficială rusă Tass.

Pe propria pagină de Facebook, Dodon a scris că i-a dat asigurări președintelui rus că „absoluta majoritate a cetățenilor Moldovei susține cursul păstrării” și al „consolidării parteneriatului strategic moldo-rus”. Rusia a introdus și menține mai multe restricții la importul de fructe și vin din R. Moldova pe care le-a introdus pentru a o împiedica să se apropie de Uniunea Europeană. În una din primele sale vizite la Moscova în calitate de președinte Dodon i-a dus liderului rus câteva zeci de sticle de vin din colecția acestuia păstrată la Chișinău.

La întâlnirea cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, Putin a spus că deocamdată cota de vin moldovenesc pe piața rusă este destul de mică. În același timp, Dodon și-a permis să sfideze statisticile oficiale și să afirme că Rusia este „primul investitor în R Moldova” și că, la anumite produse, (struguri și mere) „piața rusă reprezintă 80-90% din exportul total al Republicii Moldova”.

„Cota vinului și a produselor vinicole din Moldova pe piața noastră este în creștere. Dacă anul trecut aceasta a ajuns la 14 milioane de litri, atunci, în doar primele șase luni ale acestui an, avem deja 8,5 milioane de litri importate. Vom lucra în continuare”, a spus Putin., potrivit TASS.

Liderul de la Kremlin a mai descoperit că și exporturile de produse agricole și legumicole din R Moldova s-au majorat în ultima perioadă. Astfel, potrivit lui, acestea au crescut anul trecut cu 40%, iar în primele șase luni ale lui 2018, acestea ar fi crescut cu 14%.

Igor Dodon a menționat că există o tendință de creștere a schimburilor comerciale dintre cele două țări, comparativ cu perioada 2012-2013. Dodon i-a mulțumit șefului de la Kremlin pentru oferirea statutului de observator în cadrul uniunii Economie Euroasiatice.

Potrivit Kommersant, deși s-au întâlnit de nenumărate ori, cei doi președinți încă nu au semnat vreun document prin care să fie ridicate embargourile impuse de Moscova la diferite produse din R Moldova.

Vladimir Putin i-ar fi promis totuși ceva lui Igor Dodon: 11 mașini Kamaz care vor fi donate serviciilor de salubritate din țara noastră. Acestea urmează să fie donate printr-o ceremonie oficială cu participarea lui Dmitrii Kozak, reprezentantul special al liderului rus pentru Republica Moldova.

Ulterior într-o postare pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon a confirmat indirect faptul că Putin i-a promis 11 autospeciale. Dodon mai scrie că la întrevedere s-a înțeles cu Putin de a declara anul 2019 – Anul Republicii Moldova în Federația Rusă iar 2020 – Anul Federației Ruse în Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *