Ce condiţii vor trebui să îndeplinească restaurantele

Potrivit Profit.ro, spaţiile interioare ale restaurantelor vor fi redeschise cu o serie de reguli şi restricţii, în care, de exemplu, clienţilor le va fi permis să meargă doar pe anumite benzi cu sens unic, semnalizate, păstrând distanţa de 2 metri unii de alţii la mesele vecine, iar solniţele, meniurile şi olivierele vor putea fi transferate de la o masă la alta doar după ce vor fi dezinfectate, conform proiectului de ordin care reglementează condiţiile de redeschidere.

Ordinul a fost redactat incluzând data de 9 iulie pentru redeschidere, care trebuie însă să primească şi ultimul accept din partea premierului Ludovic Orban.

Deocamdată, ultimul termen avansat oficial ca speranţă este 15 iulie. Joi reprezentanţii proprietarilor de restaurante şi guvernanţii au decis să formeze o comisie comună care să stabilească regulile de redeschidere a spaţiilor interioare, pe lângă terasele deja deschise.

Astfel, clienţii vor putea merge doar pe benzi cu sens unic, semnalizate, păstrând distanţa de 2 metri unii de alţii, la mesele vecine, ocupanţii scaunelor vor păstra aceeaşi distanţă, iar solniţele, meniurile şi olivierele vor putea fi transferate de la o masă la alta doar după ce vor fi dezinfectate. La intrarea în restaurant va fi un „triaj observaţional” al clienţilor, urmând să le fie interzise accesul acelora care dau semne că ar avea infecţii respiratorii. Restaurantele vor organiza „circuite cu sens unic” ce trebuie parcurse de clienţi, astfel încât să se minimizeze contactele între ei, de exemplu spre şi dinspre toaletă.

Se permite transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi al altor obiecte de pe o masă pe alta numai dupa dezinfectie. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă. Va fi interzis consumul de produse stând în picioare, cu exceptia meselor dedicate acestui tip de servire, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul restaurantului. În unităţile cu plata la casa de marcat vor fi instalate panouri de protecţie din plexiglas şi va fi încurajată plata cu cardul, fie la casă, fie către personalul de servire. Este stabilit un număr de maximum 6 clienţi care pot ocupa o masă (faţă de maximum 4 la terase), exceptaţi de la această regulă fiind membrii de familie. Va fi asigurată respectarea unei distanţe de minimum 2 metri între ocupanţii scaunelor meselor alăturate. În funcţie de amplasarea meselor se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul unităţii de alimentaţie publică. Acest număr va fi afişat într-un loc vizibil, la intrare. Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară sau cu înscriere în registru la sosire (colectare date de contact pentru minimum o persoană pentru fiecare masă), luând măsuri să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului. Personalul va purta mască şi îşi va dezinfecta mâinile înainte de fiecare serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *