Ce Decizie A Luat Iohannis Pentru DIICOT

Prezent la Summit-ul NATO de la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, săptămâna viitoare, va lua o decizie în privinţa lui Felix Bănilă, procurorul pe care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, l-a propus să preia şefia DIICOT, după ce mandatul lui Daniel Horodniceanu a ajuns la final. Bănilă a primit aviz pozitiv de la CSM, iar documentele au fost transmise preşedintelui Klaus Iohannis în data de 11 iunie. Mai mulţi procurori DIICOT au semnat un apel transmis preşedintelui Iohannis prin care îi cer acestuia să nu accepte propunerea lui Tudorel Toader şi să nu-l numească şef pe Felix Bănilă.

Întrebat şi despre situaţia de la DNA, după revocarea Laurei Codruta Kovesi, şeful statului a explicat că numirea unui nou procuror-şef nu se negociază de către preşedinte.
„Preşedintele nu negociază aceste chestiuni. Acestea se negociază de ministrul Justiţiei înainte să facă propunerea, aşa mi s-ar parea logic. Ar fi şi ciudat să vină cu o propunere neagreată de coaliţia de guvernare sau de preşedinte. Ne-am întoarce în situaţia pe care tocmai am încheiat-o printr-o decizie importantă”, a precizat Iohannis.
Potrivit legii, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dar preşedintele are dreptul de a respinge motivat propunerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.