Ce este endoscopia și cum ne poate salva viața

 

Singura metodă ce permite explorarea interiorului esofagului, stomacului şi duodenului este endoscopia digestivă superioară. Cu ajutorul ei medicul poate vedea ulceraţiile, inflamaţiile, tumorile şi infecţiile sau sângerările de la nivelul tractului digestiv superior.

 

Prin intermediul endoscopiei nu doar că se pot viziona ţesuturile dar se pot şi preleva pentru biopsii.Se pot preleva tesuturi (biopsie), pot fi indepartati polipii si se pot trata hemoragiile de la acest nivel al tubului digestiv.

Măsuri pregătitoare

 

Înainte de endoscopie trebuie oprit tratamentuol cu antiacide. De asemenea, nu mai luaţi aspirină şi antiinflamatoare cu câteva zile înaintea investigaţiei dacă urmează să faceţi biopsie. Astfel se va evita o eventuală hemoragie. Foarte important este să nu mâncaţi nimic cu câteva ore înainte de endoscopie pentru a nu avea senzaţie de vomă. În situaţii în care endoscopia este o urgenţă şi trebuie făcută imediat se aplică pacientului o sondă nazogastrică pentru a evacua conţinutul stomacului. După ce se iau toate aceste măsuri pacientul va fi sedat. O cameră ataşată endoscopului preia şi înregistrează imagini pentru vizualizarea pe monitor. Instrumentele chirurgicale (forceps biopsic sau periuţe) pot fi introduse prin endoscop pentru prelevarea ţesuturilor. 8 ore înaintea investigaţiei endoscopice pacientul nu trebuie să mănânce sau să bea.

 

Nu poţi conduce automobile

 

Dupa endoscopie veţi sta  o oră la reanimare pentru a trece total efectul anesteziei şi a vă recăpăta reflexele de înghiţire. După două ore puteţi pleca de la spital şi vă puteţi realua activităţile obişnuite. Cu o singură restricţie: nu conduceţi automobile  pentru că reflexele vor fi încetinite timp de câteva ore.

 

 

Ce afecţiuni diagnostichează

 

-inflamaţii la nivelul esofagului

-complicaţii ale bolii de reflux gastro-esofagian

– detectarea herniei hiatale şi a ulcerului gastric

– depistarea tumorilor

– identificarea cauzelor vomei cu sânge

–  determinarea cauzei durerii în abdomenul superior

– stabilirea cauzelor balonării

– verificarea vindecării ulcerului gastric

– examinarea stomacului şi a duodenului după operaţie

– identificarae obstrucţiei pilorului

– extragerea corpilor strâini înghiţiţi

– îndepărtarea polipilor gastro-intestinali

Endoscopia poate depista probleme ce nu pot fi descoperite prin investigaţii radiologice

 

10 de minute este durata investigaţiei endoscopice propriu-zise

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *