Ce generează tusea şi când trebuie să te îngrijoreze

 

 

O cauză frecventă pentru prezentarea la medic, tusea persistentă poate semnala o boală în toată regula sau poate fi generată de o stare anxioasă. Iată  ce investigaţii trebuie să facă pentru a ştie exact care este situaţia.

Uneori te apucă un acces de tuse ce pare să nu cedeze la niciun remediu. Mai mult, unele persoane au veritabile  crize de ipohondrie, în special dacă citesc pe internet despre simptome, şi aproape ajung să-şi  vadă sfârşitul din pricina unor dureri în piept sau a  faptului că au expectorat sânge.

Endoscopia, decisivă

În general avem tendinţa să ne ferim de persoanele care tuşesc, şi asta pe bună dreptate, pentru că  o serie de boli se pot transmite prin secreţiile eliminate în timpul acestei manifestări. Însă nu orice tuse este de natură infecţioasă. Există şi situaţii în care  nimic de natură  bacteriană sau virală nu stă la baza apariţiei tusei ci, pur şi simplu, am inhalat particule de  praf sau eliminăm secreţiile din căile respiratorii. Chiar şi aspiraţia unui  corp străin generează un acces de tuse. Dacă fenomenul persist, una dintre cele mai edificatoare investigaţii este endoscopia, în urma căreia puteţi afla précis ce a generat tusea.

Accese ce pot duce la lesin

Tusea poate fi  generată de  factori mecanici, inflamatori, chimici, infecţioşi sau psihogeni. Există persoane care  au acceses de tuse  şi atunci când sunt nervoase. În acest caz tusea este seacă şi iritativă. Uneori, indiferent de ceea ec o generează, pot apărea acceses de tuse în care persoana ajunge să leşine.

Fumătorii au predispoziţie

Majoritatea fumătorilor  tuşesc însă atunci când tusea devine  mai persistentă poate fi semn de infecţie. De asemenea, dacă este asociată şi cu o pierdere în greutate, aparent fără motiv, sau cu expectoraţie cu sânge, persoana în cauză trebuie să meargă urgent la medic pentru că  acest simptome pot semnala boli grave, inclusive cancer pulmonar.

Ce boli poate semnala

  • Insuficienţă cardiacă
  • Tromboembolism pulmonary
  • Boală de reflux

 

Investigaţii obligatorii

  • Control pneumologic
  • spirometrie
  • radiografie
  • ecocardiografie

Nu este recomandat să încercaţi să vă trataţi singuri tusea persistentă pentru că o serie de medicamente, administrate  fără prescripţie, pentru că poate apărea rezistenţa  microrganismelor la tratament

38 de grade Celsius este valoarea temperaturii corporale care, asociată cu  transpiraţii şi pierderea apetitului, poate semnala TBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *