Ce înseamnă diabetul gestaţional

 

Organismul unor femei, în timpul sarcinii, se poate confrunta cu insuficienţa de a secreta destulă insulin pentru a menţine glicemia în limite normale. În această situaţie se declanşează diabetul gestaţional. Iată cum se diagnostichează afecţiunea ş ice implicaţii are.

 

În general între săptămânile 24 şi 28 de sarcină glicemia gravidei are tendinţa de a creşte. Vestea bună este că diabetul gestaţional apare în sarcină şi scăpaţi de el după naştere.

 

Vă poate creşte tensiunea

Din păcate, diabetul gestaţional duce şi la creşterea tensiunii arteriale peste limitele normale. De asemenea, gravidele care au acest tip de diabet vor aduce pe lume bebeluşi graşi sau bebeluşi care, până la vârsta de cinci ani, au risc crescut de a face diabet tip II.

 

Când există probleme

Dacă nivelul glicemiei, dimineaţa, pe nemâncate, este mai mare de 129 mg la decilitru sau dacă, în cursul unei zile aveţi două glicemii trecute de 200 mg/dl, aveţi diabet”, spune dr. Luca. Doar o treime dintre gravidele cu teste modificate au cu adevărat diabet gestaţional. Pentru a se stabili cu exactitate dacă aveţi diabet gestaţional se recurge la testul de toleranţă orală la glucoză, adică aşa-numita glicemie provocată.
În ce constă glicemia provocată

Pentru glicemia provocată, gravidei i se dă să bea un pahar cu apă în care s-au pus 50g de glucoză, dimineaţa, pe stomacul gol. După o oră de la ingerare i se măsoară glicemia. Dacă este de peste 140 mg/dl are diabet. Dacă medicul consideră că o gravidă are risc crescut de diabet gestaţional îi poate recomanda testul de toleranţă orală la glucoză şi în sarcina mai mică de 24 de săptămâni.

Reacţii post-testare

Destul de rar, foarte puţine gravide, au, după testul de glicemie provocată, senzaţii de greaţă sau vomă. Dacă aţi vomat după ce aţi băut glucoza testul trebuie repetat în altă zi. Uneori, în funcţie de rezultate, medicul nu pune diagnosticul până nu realizează şi alte teste suplimentare.

 

200mg/dl  este valoarea glicemiei după testul de toleranţă la glucoză ce confirmă, fără dubii, diagnosticul de diabet gestaţional

 

Femeile care au avut diabet gestational la prima sarcină riscă să îl dezvolte şi la următoarea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *