Ce măsuri a luat Ministerul Sănătății după ce meningita meningococică a ucis o elevă de la Colegiul Gheorghe Lazăr, din București

Ministerul Sănătății a precizat,  joi seară, după decesul elevei de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Capitală, că în 2017 au mai fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococică, dintre care 13 persoane au decedat. Prin urmare, acum a pornit o anchetă epidemiologică printre colegii și profesorii tineri, s-a trecut la tratament profilatic și recoltare de analize, iar în liceu se va face dezinfecție.

„Inspectorii Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București au intervenit imediat ce au fost informați că la Institutul Matei Bals este internată o pacientă în vârstă de 18 ani care a fost diagnosticată cu meningită meningococică, afecțiune care a dus la deces în cursul acestei zile. Conform procedurilor care se impun în acest caz, au fost stabiliți toți contacții direcți, elevii a două clase de curs și 10 dintre profesorii unui liceu din Capitală, cărora li s-au recoltat probe de exudat faringian și li s-a administrat antibiotic în doză unică în scop profilactic”, precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

De asemenea, Ministerul Sănătății și Inspectoratul Școlar al Municipiului București au decis suspendarea cursurilor vineri, 19 aprilie, pentru a se face în unitatea școlară decontaminarea și dezinfecția.

Infecția cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoană bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern, fiind foarte sensibil la variațiile de temperatură și uscăciune. În unele cazuri, rare , poate apărea o formă fulminantă a bolii (meningococemie) cu o rată mare de deces. Doar contactii apropiați sunt testați în vederea posibilului portaj al meningococului și li se aministreaza profilactic doză unică de antibiotic, mai precizează Ministerul Sănătății.

Pentru prevenirea meningitei meningococice sunt disponibile două tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C,Y,W și altul pentru tipul B, care se administrează concomitent.

Potrivit ultimelor date raportate de Centrul Național de Control al Bolilor Transmisibile, în 2017, au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococică, din care 13 persoane au decedat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *