Ce măsuri au luat autoritățile în urma avertizărilor meteorologice emise de ANM ?

Conform comunicatului emis pentru intervalul 25 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10, valul de frig va cuprinde toată țara și va crește în intensificare, înregistrîndu-se temperaturi cu peste 10-15 grade mai mici decât valorile normale pentru această perioadă. Începând cu data de 26 februarie, ora 10,  ANM a decretat cod portocaliu pentru temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua, zonele afectate fiind: Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig. Pentru intervalul 26 februarie, ora 10 – 27 februarie, ora 14, ANM avertizează intensificări susținute ale vântului, temporar ninsori puternic viscolite și vizibilitate scăzută sub 50 m în Municipiul București și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea.

37 de trenuri care făceau legătura între localități din sudul țării au fosat anulate

CFR Călători a informat că în contextul temperaturilor foarte scăzute și a avertizărilor meteo de vreme rea trenurile vor circula conform reglementărilor specifice condițiilor de iarnă, la nivelul sucursalelor București, Galați, Brașov, Constanța și Craiova s-au instituit Comandamente de Iarnă. Totodată, începând cu ora 10 a zilei de 26 februarie, pentru a evita apariția  unor situații nedorite și pentru a elibera liniile în vederea intervențiilor cu plugurile de zăpadă, au fost anulate 37 de trenuri care făceau legătura între localități din sudul țării, traficul  de călători urmând să fie preluat de restul garniturilor din graficele de circulație, acolo unde există această posibilitate. Informații detaliate referitoare la trenurile anulate se găsesc pe siteul CFR Călători.

Declararea codului portocaliu de ger nu a lăsat insensibile nici comitetele județene pentru situații de urgență, care s-au întrunit în cadrul unor ședințe extraordinare la data de 25.02.2018 și au adoptat hotărârea de suspendare a cursurilor în învățământul preuniversitar.

Conform Biroului de Comunicare al Ministerului educației Naționalee, Luni, 26 februarie, și marți, 27 februarie, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, cursurile școlare vor fi suspendate integral în județele Dolj și Ilfov, respectiv în Capitală.În județul Constanța, cursurile vor fi suspendate integral în ziua de luni, 26 februarie. În municipiul și în județul Giurgiu, cursurile sunt suspendate atât luni, 26 februarie, cât și marți, 27 februarie, cu excepția grădinițelor cu program prelungit din municipiul Giurgiu.

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climatice şi de specificul zonei și al şcolii, inspectoratele şcolare judeţene și/sau Inspectoratul Școlar al Municipiului București pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură parcurgerea integrală a programelor școlare. În cazurile de față, orele de curs vor fi recuperate, conform calendarului stabilit de fiecare unitate de învățământ cu aprobarea inspectoratelor școlare județene, respectiv a Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Sursaa foto: facebook CFR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *