Ce pregătesc mercenarii ruși în Libia?

O imensă tranșee a fost observată în Libia grație imaginilor din satelit. Ea vine în prelungirea altor zeci de kilometri de șanțuri de apărare și se întinde la sud de zonele de coastă intens populate din preajma orașului Sirte. Șanțul se îndreaptă către Al-Jufra, care este un fief controlat de grupul de mercenari ruși Wagner, relatează CNN.

Lucrările de fortificare efectuate la enormul șanț ce traversează Libia generează temeri că luptătorii străini nu se vor retrage din țară până sâmbătă, așa cum prevăd termenii unui acord de pace negociat de ONU. Oficialii americani sunt îngrijorați de scopurile pe termen lung pe care le are Kremlinul în aceaastă țară devastată de război. O sursă din serviciile de informații crede că șanțul, opera mercenarilor din Grupul Wagner, este un semn că își pregătesc terenul pentru o ședere prelungită.

Pe de altă parte, și Guvernul de Uniune Națională de la Tripoli, recunoscut internațional, este acuzat că își sporește echipamentele militare, în urma unui acord cu Turcia.
NU a reușit în octombrie să medieze un acord de pace care prevede, printre altele, ca o măsură de consolidare a încrederii, retragerea tuturor forțelor străine din țară până la data de 23 ianuarie.

Însă tranșeele și fortificațiile observate din satelit par să arate contrariul.

Spionajul american a estimat că numărul mercenarilor angajați în ambele tabere, și la GNA, și în LNA, a rămas relativ constant: sunt cam 10.000 de oameni. GNA a făcut publice imagini cu excavatoare și camioane care lucrează la tranșee și la fortificațiile din jur încă din vară, dar luna aceasta au fost surprinse noi imagini de-a lungul drumului care leagă Sirte de Jufra. Tranșeele și fortificațiile observate din satelit par să fie destinate opririi unui eventual atac terestru lansat asupra zonelor controlate de LNA în est. Ele traversează zonele de coastă ale Libiei – locuri unde au avut loc cele mai multe ciocniri din 2011, de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi.
Serviciile de informații americane cred că toate aceste mișcări sunt indicii că nu există nici cea mai mică intenție nici din partea forțelor turce, nici din partea rușilor de a se conforma acordului mediat de ONU, ceea ce ar putea compromite fragilul proces de pace și încetare a focului.

Surse deschise de monitorizare au observat peste 30 de poziții de apărare săpate în deșert și pe coastele unor dealuri, care se întind pe circa 70 de kilometri.

Imaginile din satelit au surprins atât tranșeea care se întinde de-a lungul unui drum principal, cât și și fortificațiile săpate de mercenarii Wagner și contractorii lor. Ele par să asigure apărarea bazei aeriene Jufra, iar mai spre sud, a bazei aeriene Brak, unde se pare că au fost instalate radare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *