Ce șanse are Joe Biden să ajungă din nou la Casa Albă

După îndelungi amânări, fostul vice-președinte american din timpul mandatului lui Barack Obama, Joe Biden a intrat în cursa prezidențială. Biden a mai candidat de două ori la învestitura democrată pentru lupta finală cu contracandidatul republican, dar acum este văzut drept favorit. Şi Donald Trump înţelege bine acest lucru, ieşind deja la atac împotriva lui.

Este cea de-a treia campanie prezidențiala a lui Joe Biden, a cărui carieră politica s-a derulat timp de câteva decenii. El are 76 de ani, dacă va fi ales va fi cel mai în vârstă președinte, la început de mandat din istoria Statelor Unite.

Dramele lui Biden

„Working Class Joe“ şi „Joe Six Pack“ sunt două calificative atribuite constant lui Biden. Da, Biden a ştiut de mic ce înseamnă munca, întrucât s-a născut într-o familie săracă dintr-un oraş industrial în declin. Este vorba de Scranton, Pennsylvania. Locul originii lui poate fi un atu preţios în recuperarea unor voturi luate de Trump în 2016 în statele din Midwest, scrie L’Obs.
Joe Biden a avut parte de numeroase drame de-a lungul celor 76 de ani de viaţă ai săi. În 1972, prima sa soţie şi fiica pe care o avea cu ea au murit într-un accident de maşină. Hunter, al doilea său fiu, a supravieţuit impactului, dar s-a transformat într-o persoană greu de gestionat. A abuzat de cocaină, a făcut afaceri puţin recomandabile şi a divorţat cu scandal în 2017 din cauza unei legături amoroase cu… văduva fratelui său Beau.

Probleme și gafe

Candidatura lui Joe Biden la Casa Albă a fost destabilizată serios de unele dezvăluiri ale colegei sale democrate Lucy Flores, o fostă candidată la postul de guvernator al statului Nevada. Potrivit ei, Biden a sărutat-o în mod deplasat „pe creştetul capului“ în timpul unui miting de campanie în 2014. În urma acestei declaraţii, alte femei s-au plâns de afecţiunea lui debordantă. În era #MeToo, dezvăluirile de acest tip stârnesc sensibilităţi.

În cei 35 de ani (din 1973 până în 2008) petrecuţi în Senat, Biden a ridicat mâna pentru unele legi care fac obiectul unor critici în prezent. O lege este cea care limitează avortul, votată la începutul carierei sale de politician. O altă lege este cea încarcerarea în masă, votată sub Ronald Reagan (1981-1989). În plus, a sprijinit pe faţă războiul declanşat de către George W. Bush în Irak.

Are obiceiul „de a spune prostii“, l-a caracterizat Barack Obama în 2008, înainte de a-l alege ca partener în cursa pentru Casa Albă. În 2012, Obama ar fi vrut să se separe de el, dar ceva l-a oprit din acest gând. Probabil capacitatea sa de a ieşi cu bine din gafe.

Până să ajungă să se înfrunte cu Donald Trump, are de făcut față unei curse cu numeroși democrați, în alegerile prim are democrate. Argumentul în favoarea sa, față de precedentele alegeri în care s-a angajat este că timp de opt ani a fost vice-președinte în administrația Obama, un președinte cu mare popularitate între democrați.

Încă de la inceput, Biden a încercat să definească scrutinul ca fiind între el și Trump, evitând să se refere la chestiuni arzătoare, pentru democrați, cu care va fi confruntat în campanie. Fostul vice-președinte vrea ca populația să vadă în alegerile din 2020 un scrutin crucial pentru o țară aflată în primejdie, notează europa liberă.

Biden și-a lansat candidatura cu un mesaj video în care l-a acuzat pe Donald Trump că a pus un semn de egalitate, în materie de moralitate, la Charlottesvile în 2017 între extremiști care se pronunță pentru supremația albilor și cei care li se opuneau. „În acel moment am înțeles că amenințarea la adresa țării noastre este de altă natură decât cele cu care am fost confruntați de-a lungul vieții mele. Și am scris atunci că suntem angajați într-o bătălie pentru sufletul națiunii noastre. Este chiar mai adevărat astăzi” – spune Biden în video-ul promoțional. „Istoria va privi în urmă, către președinte și ceea ce promovează ți va spune că este un moment aberant. Dar dacă-i dăm lui Trump opt ani la Casa Albă va altera pentru totdeauna și fundamental caracterul acestei națiuni” – a mai spus fostul vice-președinte.

Luni de zile Biden a fost nehotărât să intre în cursă, îndoindu-se că poate aduna suficienți bani și punându-și problema dacă, între timp, Partidul Democrat nu s-a deplasat mult către stânga, impulsionat nu numai de entuziasmul stârnit de senatorul Bernie Sanders, dar mai ales de o nouă generație, foarte diversă, de noi veniți în Congres.

Întrebarea care se pune este dacă Partidul Democrat mai poate opta pentru încă un barbat alb, trecut de 75 de ani. Chiar dacă însă așa stau lucrurile, există și multe voci care cred ca Biden este antidotul potrivit la Trump. Asta pentru că poate atrage categorii electorale care l-au sprijinit pe actualul președinte – albi, lucrători, lăsați în urmă de modificarile tehnologice, simțindu-se neglijați și trăind în state din mid-vestul American. Tonul și discursul lui Biden au credibilitate în acest important segment electoral, scrie europa liberă.

„Tonton Joe“ sau „Creepy Uncle“ („Unchiul pervers“)? Candidatura lui Joe Biden la Casa Albă a fost destabilizată serios de unele dezvăluiri ale colegei sale democrate Lucy Flores, o fostă candidată la postul de guvernator al statului Nevada. Potrivit ei, Biden a sărutat-o în mod deplasat „pe creştetul capului“ în timpul unui miting de campanie în 2014. În urma acestei declaraţii, alte femei s-au plâns de afecţiunea lui debordantă. În era #MeToo, dezvăluirile de acest tip stârnesc sensibilităţi.

Odata intrat în cursă, primele sondaje arată că Biden are de-acum un avantaj de șapte procente în fața lui Trump, dar acestea sunt sondaje naționale, puțin relevante în sistemul american. La democrați, Biden conduce cu 27%, urmat la circa 7% de Bernie Sanders. Dar este foarte devreme, aceasta va fi o cursă de lungă durată.

Trump a pus deja tunurile pe Biden

În public, Donald Trump îl tachinează cu orice prilej. „Nebunul Joe Biden“ şi „Joe, adormitul“ sunt doar două dintre poreclele pe care i le-a dat în ultimul timp. „Bine ai venit în cursă, Joe adormitul. Sper doar că eşti suficient de inteligent, lucru de care ne îndoim de mult timp, să câştigi campania (alegerilor) primare. Vor fi lovituri urâte, vei avea de-a face cu oameni care au idei cu adevărat nebune şi demente. Dar, dacă reuşeşti, te voi vedea la linia de start!“, a scris actualul preşedinte american pe contul său de Twitter la scurt timp de la anunţarea candidaturii lui Biden. De altfel, în privat, Trump este mereu cu ochii pe Biden.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *