Ce scria pe notițele lui Putin fotografiate de jurnaliști, la Helsinki
Jurnalistă americană Julia Davis, prezentă la conferința de presă comună ținută de președintele american Donald Trump și cel rus, Vladimir Putin, după întrevederea de la Helsinki, de la începutul acestei săptămâni, a remarcat notițele pe care le ținea liderul de la Kremlin în mână și le-a fotografiat, cu gândul că va reuși să le descifreze. ”Un prim-plan cu notițele lui Vladimir Putin arată următoarele teme de discuție, din ce am reușit să descifrez scrie pe Twitter jurnalista, notează stirileprotv.ro.
1.”interferența” (n.r. implicarea Rusiei în alegerile americane) (cu ghilimele) – propunere
2.Ucraina – idei noi, tranzitul de gaz
3.Siria – campanie umanitară comună”
Jurnalista, specializată pe spațiul rus, a remarcat că după modul în care Vladimir Putin ținea notițele a vrut ca acestea să fie fotografiate de jurnaliști.
În Rusia, Putin și politicienii ruși sunt furioși despre cum a fost relatată întâlnirea Putin-trump de presa americană. Un senator rus, supărat pe atitudinea presei din SUA, critică la adresa lui Trump după summitul de la Helsinki, i-a întrebat pe jurnaliștii americani dacă vor război cu o putere nucleară.
Episodul controversat a fost relatat joi pe Twitter de către corespondenul BBC în Moscova, Steve Rosenberg. ”Mi-am petrecut ziua la sediul Ministerului de Externe al Rusiei și am simțit cum Moscova își pierde răbdarea cu America. Putin a venit în vizită și i-a atacat pe criticii lui Trump, iar un senator rus a spus despre presa și congresul din SUA: ”Ce vor? Vor război cu o putere nucleară?” a scris pe Twitter Steve Rosenberg.
Vladimir Putin a denunţat “forţele” din SUA care sunt “gata să sacrifice relaţiile ruso-americane”, la două zile după summitul de la Helsinki cu Donald Trump. “Vedem că în SUA există forţe care sunt gata să sacrifice fără ezitare relaţiile ruso-americane pentru a-şi satisface ambiţiile”, a declarat Putin într-un discurs rostit în faţa ambasadorilor ruşi, reuniţi joi la Moscova.
Deşi aceste forţe încearcă să submineze succesul summitului de la Helsinki, acesta a fost un început pozitiv, a subliniat liderul de la Kremlin. Ar fi naiv să se spere ca probleme vechi de ani de zile să se poată rezolva în câteva ore, dar drumul spre îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale a fost deschis, a menţionat Putin.