Ce trebuie să faci ca să prinzi poftă de viaţă
Stresul cotidian, un loc de muncă plin de responsabilităţi, problemele din viaţa de cuplu etc sunt factori care te consumă psihic şi contribuie decisiv la instalarea stării de oboseală croniccă. Vestea bună este că anumite alimente au proprietatea de a ne umple de energie.
Dacă te trezeşti greu dimineaţa, te simţi obosit şi fără chef de viaţă, nu dispera pentru că există soluţii simple ce pot rezolva problema. Primul pas este să nu te îmbuibi la micul dejun, ci să optezi pentru iaurt, cafea, suc de portocale sau fructe proaspete. De asemenea, cina nu trebuie să fie copioasă pentru că digestia dificilă favorizează insomnia. Dacă nu dormi opt-nouă ore pe noapte eşti candidatul ideal la oboseală cronică.
Trebuie să reduci glutenul
Un sfert din populaţia lumii suferă de intoleranţă la gluten, ceea ce generează balonare şi constipaţie şi, implicit, o stare de oboseală. Dacă veţi reduce consumul alimentelor cu gluten veţi scăpa de inflamaţiile intestinale şi veţi fi mult mai energici. În plus,organismul va fi mai bine oxigenat iar fierul din alimentele pe care le mâncaţi va fi m ult mai bine absorbit în organism. Pentru a vă recăpăta energia vă recomand vitamine, magneziu şi componente de B6, B 12 şi zinc.
Ce să nu mănânci
- dulciuri
- produse de patiserie
- prăjeli
- conserve
- mezeluri
- grăsimi saturate
Uleiurile vegetale, un aliat
Bogate în vitamine, săruri minerale şi oligoelemente, uleiurile vegetale au proprietatea de a înlătura starea de oboseală. Puteţi opta pentru ulei din germeni de grâu, floarea soarelui sau porumb. De asemenea, consumaţi multe fructe şi legume pentru că sunt alcaline şi au proprietatea de a neutraliza acidul lactic pe care îl secretă organismul obosit.
Kiwi, sursă de energie
Dacă doriţi să vă simţiţi mai energic trebuie să mâncaţi zilnic kiwi. Cantitatea mare de vitamina C din el vă umple de energie. De asemenea, puteţi alege şi drojdei de bere – pentru că ea conţine complexul de vitamine B, morcovi – pentru că sunt bogaţi în betacaroten, ţelină – pentru că are vitaminele A, B şi C şi broccoli pentru că are vitaminele C şi K şi betacaroten.