Cea mai mare operaţiune a submarinelor ruse de la sfârşitul Războiului Rece va avea loc în Atlanticul de Nord

Rusia a lansat în Atlanticul de Nord cea mai mare desfăşurare de submarine de la sfârşitul Războiului Rece, o operaţiune monitorizată îndeaproape de NATO, a anunţat marţi Statul Major norvegian, citat de France Presse.

De săptămâna trecută, 10 submarine cu baza în peninsula Kola (extremitatea de nord-vest a Rusiei), între care opt nucleare, sunt angajate în aceste manevre care se aşteaptă să dureze aproximativ două luni, potrivit datelor furnizate postului public de televiziune NRK de Serviciul norvegian de informaţii militare.

„Există în prezent o intensă activitate în Atlanticul de Nord, iar Norvegia, precum şi alte ţări NATO, efectuează misiuni de supraveghere strânse în aer şi la suprafaţă”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Statului Major al Forţelor armate norvegiene, Brynjar Stordal.

Submersibile au fost, de asemenea, localizate în Marea Norvegiei şi în Marea Barents. Aceasta este cea mai mare operaţiune de acest gen efectuată de Rusia de la sfârşitul Războiului Rece din punctul de vedere al mijloacelor angajate în acelaşi timp’, a precizat el.

Potrivit surselor citate de NRK, submarinele ruse încearcă să se scufunde cât mai departe posibil în Oceanul Atlantic, ideal în vestul Groenlandei, fără a fi reperate şi ‘arătând că ruşii sunt capabili să-şi apere bazele şi să ameninţe coasta de est a Statelor Unite’.

Autorităţile ruse nu au comunicat cu privire la aceste operaţiuni în Atlantic. Flota Nordului a transmis pur şi simplu sâmbătă, într-un comunicat, citat de agenţiile de presă ruse, că două submarine nucleare, Nijni Novgorod şi Pskov, au început „scufundări la adâncime pentru a testa anumite echipamente şi arme” în apele neutre ale Mării Norvegiei.

Acestea sunt submarine de tip Kondor, ale căror echipamente permit în special lansarea de rachete de croazieră, destinate să detecteze şi să distrugă grupuri aeronavale inamice, potrivit media ruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *