CEDO recunoaște crimele sovietice drept genocid împotriva poporului lituanian

Ministrul justiţiei din Lituania, Elvinas Jankevičius, consideră că decizia Curții Europene a Drepturilor Omului de a recunoaște represiunea împotriva partizanilor lituanieni ca genocid va schimba opinia publică internațională cu privire la crimele comise de sovietici.

„CEDO a recunoscut că reclamantul a fost condamnat în mod legal pentru implicarea în genocid, ceea ce înseamnă că CEDO a recunoscut că represiunea sovietică împotriva partizanilor care erau parte semnificativă a unui grup național poate fi considerată genocid”, a remarcat ministrul.

Potrivit lui Jankevičius, până în prezent, „opinia publică internațională nu prea considera că represiunea sovietică, spre deosebire de cea nazistă, era egală cu genocidul”.

„Această decizie a CEDO ar trebui să schimbe situația respectivă”, a subliniat ministrul lituanian al justiţiei.

Aceste declaraţii ale ministrului din Lituania survin în contextul în care CEDO a anunțat, marți, că instanțele lituaniene califică în mod justificat drept genocid represiunile comise de sovietici împotriva partizanilor lituanieni. Curtea a respins plângerea fostului ofițer al KGB Stanislovas Drelingas, care a fost găsit vinovat de genocid pentru participarea la operațiunea de reținere a lui Adolfas Ramanauskas-Vanagas, comandantului partizanilor lituanieni care au luptat împotriva autorităților sovietice, precizează Evropeiska Pravda, citată de Rador.

CEDO a fost de acord cu explicațiile Curții Supreme a Lituaniei, care a argumentat că ocupanții sovietici au implementat o distrugere sistematică a grupurilor de partizani lituanieni și că acest lucru poate fi considerat genocid al poporului lituanian.

După ce a fost reținut de sovietici, fostul comandant al partizanilor lituanieni, Adolfas Ramanauskas-Vanagas, a fost supus torturii, iar o instanţă a regmului de ocupaţie l-a condamnat la moarte, fiind executat în 1957.

Cel puțin 50.000 de mii de persoane au luat parte la rezistența armată postbelică din Lituania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *