Cehia, gata să găzduiască rachete americane pe teritoriul său

Pe fondul tensiunilor cauzate de ieșirea Statelor Unite și Rusiei din Tratatul INF, ministrul ceh al Apărării a evocat posibilitatea găzuirii de către țara sa a unor rachete și radare americane.

Republica Cehă ar putea găzdui rachete și radare americane pe teritoriul său, a declarat ministrul ceh al apărării, Lubomir Metnar.

„Vom vedea ce se va întâmpla în șase luni, cât prevede perioada în care este posibilă revenirea în cadrul acordului”, a declarat ministrul într-un interviu acordat cotidianului local Pravo.

La începutul anilor 2000, Statele Unite a fost în negocieri și cu Cehia pentru ampllasarea unor elemente ale scutului antirachetă, dar populația a fost ostilă acestei inițiative.

Declarațiile ministrului ceh al apărării intervin în contextul tensiunilor crescute dintre Statele Unite și Rusia pe tema Tratatul cu privire la rachetele cu rază medie de acțiune (INF), semnat în 1987 de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov. Vladimir Putin a anunțat că Rusia și-a suspendat participarea la Tratat, ca răspuns la retragerea SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *