VIDEO Cei doi ruşi acuzaţi de Londra de otrăvirea lui Skripal susţin că au fost la Salisbury în calitate de turişti

Cei doi ruşi acuzaţi de Londra că l-au otrăvit pe fostul spion dublu rus Serghei Skripal şi pe fiica sa Iulia în Anglia au confirmat joi că s-au deplasat în martie la Salisbury, susţinând însă că s-au aflat acolo în calitate de turişti, potrivit AFP.

Intervievaţi de canalul de televiziune pro-Kremlin, RT, cei doi bărbaţi care seamănă cu cei doi suspecţi ale căror fotografii au fost difuzate de Marea Britanie au declarat că au dorit să „viziteze catedrala din Salisbury“. Totodată, ei au confirmat că se numesc Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, aşa cum indicase Londra, care îi acuză că sunt agenţi ai Serviciului de informaţii militar rus (GRU).

„Suntem cei care au fost prezentaţi în fotografie: Ruslan Boşirov şi Aleksandr Petrov“, au declarat cei doi, potrivit afirmaţiilor în limba rusă traduse în limba engleză de RT, insistând că acestea sunt numele lor reale.

„Prietenii noştri ne-au sugerat de mai mult timp să vizităm acest oraş fabulos“, au declarat ei pentru a explica ce făceau la Salisbury. Aleksandr Petrov a adăugat că ei doreau să descopere „celebra catedrală Salisbury“, cunoscută în lumea întreagă. „Ea este cunoscută pentru turnul ei de 123 de metri şi orologiul său, cel mai vechi din lume şi care funcţionează şi în prezent“, a adăugat el, conform imaginilor difuzate de RT.

Cei doi au mai spus că s-au dus la Salisbury pentru că doreau să viziteze şi Stonehenge. „Am rezistat doar o jumătate de oră pentru că totul era acoperit de zăpadă. Am fost acolo ca să vedem Stonehenge, Old Sarum, dar nu am putut să mergem pentru că era zăpadă şi noroi peste tot… Ne-am udat, am luat primul tren şi ne-am întors (la Londra)“, au povestit ei. „Am petrecut cam o oră în Salisbury, în principal pentru că am avut de aşteptat între două trenuri. Poate că ne-am apropiat de casa lui Skripal, dar nu ştim exact unde anume se află“, a declarat Boşirov.

Potrivit Londrei, atacul cu agent neurotoxic Noviciok a fost comis de doi „ofiţeri“ GRU, identificaţi de poliţia britanică ca fiind cetăţenii ruşi Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, pe care poliţia îi suspectează că au intrat în Marea Britanie cu nume de împrumut. Ei fac obiectul unui mandat de arestare.

De la început, Marea Britanie a acuzat Moscova că ar fi la originea atacului, care a provocat o gravă criză de diplomatică între Kremlin şi Occident.

Cei doi Skripal au supravieţuit atacului cu Noviciok, la fel şi poliţistul care s-a contaminat atunci când le-a venit în ajutor.

https://www.youtube.com/watch?v=EuVHP-LnnWQ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *