Cel mai  recent studiu Deliotte arată că România  și Polonia vor avea cea mai mare inflație

Potrivit  celui  mai  recent  studiu Deloitte, cele mai ridicate rate ale inflaţiei sunt estimate pentru Polonia (5,2%) şi România (4,7%).

”Directorii financiari din Europa Centrală au atins un nivel record de pesimism, iar încrederea lor în evoluţia economiei şi a întregului mediu de afaceri continuă să scadă pe fondul incertitudinii create de pandemia de Covid-19”, potrivit celui mai recent studiu Deloitte CE CFO Survey, realizat pe baza opiniilor exprimate de peste 300 de directori financiari din şase ţări – Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România.

Circa  72%  dintre participanţi au declarat că sunt mai puţin optimişti cu privire la perspectivele financiare ale companiei lor decât înainte de pandemie, polonezii fiind cei mai pesimişti (79%), urmaţi de români (75%). De asemenea, procentul celor care percep un nivel ridicat de incertitudine  economică și financiarăa crescut la 70%, de la 36%, anterior pandemiei.

Participanţii din România şi-au exprimat aversiune faţă de risc în cea mai mare proporţie (96%), fiind urmaţi la mică distanţă de estonieni (94%) şi polonezi (92%).

”Referitor la inflaţie, cei mai mulţi directori financiari întrevăd o creştere a indicelui preţurilor de consum în ţările în care activează. Cele mai ridicate rate ale inflaţiei sunt estimate pentru Polonia (5,2%) şi România (4,7%)”, relevă studiul.

Potrivit studiului, cea mai mare ameninţare la adresa activităţii companiei în următorul an este, în opinia directorilor financiari, reducerea cererii, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. În consecinţă, 62% dintre participanţi se aşteaptă la o scădere a veniturilor pentru compania pe care o reprezintă.

Întrebaţi care este modalitatea de finanţare pe care o consideră potrivită în actualul context, directorii financiari au menţionat finanţarea internă (51%) şi împrumutul bancar (42%) ca fiind cele mai atractive surse de finanţare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *