Ce au însemnat cele câteva ore de confuzie globală care au urmat întreruperii serviciilor Facebook

Întreruperea Facebook de luni a perturbat viața digitală a proprietarilor de întreprinderi mici, a politicienilor, a lucrătorilor medicali și a altor persoane, scrie The New York Times.

Întreruperea de câteva ore o demonstrație la scară planetară despre cât de esențiale au devenit serviciile companiei pentru viața de zi cu zi. Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger au devenit de multă vreme mai mult decât instrumente la îndemână pentru chat și partajarea fotografiilor.

Acestea sunt acum platforme vitale pentru a face afaceri, a aranja îngrijiri medicale, a desfășura cursuri virtuale, campanii politice, pentru a răspunde la situații de urgență și multe altele.

BBC, citând un expert în rețele de comunicații, spune că incidentul ridică întrebări cu privire la modul în care Facebook și-a gestionat o mulțime de operațiuni tehnice în ultimii ani.

Facebook spune că le-a făcut mai eficiente, dar înseamnă că, dacă un lucru nu merge bine, poate exista „un efect în cascadă, cum ar fi vechile modele de luminițe de Crăciun care, dacă una se stingea, se stingeau toate”.

”Facebook a mai experimentat întreruperi, dar, în general, au fost rezolvate în mai mult sau mai puțin de o oră.

O întrerupere mai lungă și mai perturbatoare precum aceasta demonstrează că există o problemă: faptul că o mare parte din comunicațiile lumii sunt concentrate în Silicon Valley.

Și, la rândul său, aceasta ridică întrebarea dacă funcționarea internetului ar trebui să fie în mâinile a doar câtorva companii mari”, mai spune expertul citat de BBC.

Întreruperea de pe Facebook a reînviat bătrânul SMS . ”Numărul de mesaje text trimise în Franța a crescut de la 20% din total la 45%, conform operatorilor, în timpul vastului black-out care a lăsat Instagram, WhatsApp și Messenger inutilizabile timp de câteva ore. O frumoasă răzbunare pentru SMS-uri, care au tot pierdut teren în favoarea mesajelor instantanee în ultimii ani.

Pe rețeaua mobilă SFR, numărul de mesaje text trimise a crescut cu 22% pe parcursul zilei. „Aceasta este cea mai puternică creștere a anului, cu excepția zilei de Anul Nou”, a transmis compania. Numărul de MMS-uri s-a dublat.

La rândul său, Bouygues Telecom a remarcat o creștere de 45% comparativ cu o zi „normală” de luni: 95 de milioane de SMS-uri au fost schimbate între orele 17:00 și miezul nopții. La Orange, numărul de SMS-uri s-a dublat și au fost cu 35% mai multe MMS-uri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *