Cele mai mari amenințări la adresa Republicii Moldova

Existenţa regiunii separatiste transnistrene şi prezenţa militară rusă în stânga Nistrului sunt cele mai mari riscuri şi ameninţări pentru Republica Moldova, potrivit proiectului Strategiei Naţionale de Apărare elaborat de ministerul Apărării și aprobat, joi, de Parlamentul de la Chișinău.

În acelaşi context sunt indicate şi conflictul din Estul Ucrainei, cel din Orientul Mijlociu, precum şi propaganda străină. Documentul a fost însă criticat de deputaţii socialişti, care îl consideră unul îndreptat împotriva Federaţiei Ruse, relatează Radio Chişinău.

Staţionarea contingentului militar rus în regiunea de est a Republicii Moldova, în contextul unei eventuale escaladări a situaţiei regionale, este un risc la adresa securităţii naţionale, conform Strategiei. Documentul atenţionează că şi forţele militare şi paramilitare separatiste subminează şi ameninţă integritatea teritorială a ţării.

Propaganda străină constituie una dintre cele mai grave ameninţări la adresa valorilor şi intereselor naţionale, potrivit proiectului.

Pentru a face faţă acestor riscuri şi provocări, documentul conţine şi un plan de acţiuni pentru implementarea Strategiei în anii 2018-2021. Acesta prevede inclusiv majorarea finanţării pentru apărare. Autorităţile speră să primească şi bani din exterior în acest scop, a declarat ministrul apărării Eugen Sturza.

Socialiștii, în frunte cu Dodon au altă viziune

În contextul aprobării de către Parlament a Strategiei naționale de apărare și Planului de acțiuni privind implementarea acesteia pentru anii 2018 – 2021, Igor Dodon a făcut public un „document” intitulat „Poziția Președintelui Republicii Moldova privind asigurarea securității țării și a cetățenilor ei prin fortificarea statutului constituțional de neutralitate permanentă al Republicii Moldova”. În document, Dodon vorbește despre cum vede el relațiile R. Moldova cu România, Ucraina, SUA, Turcia, Federația Rusă și UE, potrivit deschide.md.

Documentul a fost criticat de socialişti, care susţin că este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse. „Acest proiect nu corespunde scopurilor declarate, este irealizabil şi fără conţinut. Este o nouă declaraţie de supunere a majorităţii parlamentare faţă de stăpânii săi din exterior, dar şi o manifestare antirusească. Menţionez şi faptul că documentul este adoptat cu încălcarea prevederilor conceptuale ale legii cu privire la apărare”, a declarat deputatul PSRM Ghenadi Mitriuc.

Pe de altă parte, preşedintele fracţiunii Partidului Democrat, Marian Lupu, a menţionat că documentul respectă şi promovează statutul de neutralitate a Republicii Moldova. „Punctul central este statutul de neutralitate a Republicii Moldova, consfinţit în Constituţie. De aici pleacă această strategie. Măsurile care sunt fixate în ea şi implementarea acestei Strategii urmează să ducă doar la fortificarea acestui statut”, a afirmat Marian Lupu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *