Cele mai vechi rămăşiţe umane descoperite în afara Africii dau înapoi ceasul istoriei omului
Descoperire ce răstoarnă tot ceea ce cunoşteam despre omenire. Articol preluat de pe site-ul www.agerpres.ro
Un fragment de mandibulă cu şapte dinţi descoperit într-o peşteră din Israel reprezintă ceea ce oamenii de ştiinţă numesc cea mai veche rămăşiţă de Homo sapiens găsită în afara Africii, aceasta demonstrând că strămoşii noştri au păşit în afara acestui continent mult mai devreme decât se credea anterior, informează Reuters şi DPA.
Cercetătorii au anunţat joi descoperirea fosilei având o vechime estimată între 177.000 şi 194.000 de ani – datată pe baza a trei metode ştiinţifice – şi au declarat că dinţii prezintă trăsături de Homo sapiens care nu se regăseau la rudele apropiate umane în viaţă la acea vreme, inclusiv la neanderthalieni.
Partea stângă fosilizată a mandibulei superioare aparţinând unui adult tânăr – sexul persoanei este deocamdată incert – provine din peştera Misliya de pe versantul vestic al Muntelui Carmel, situat la circa 12 kilometri sud de Haifa.
În peştera de dimensiuni mari, în prezent prăbuşită dar care a fost locuită de oameni, au fost descoperite de asemenea lame şi alte instrumente din piatră sofisticate la acea vreme, mai multe vetre şi oase de animale carbonizate.
Homo sapiens a apărut în Africa, cele mai vechi fosile având circa 300.000 de ani. Un moment hotărâtor a fost cel în care specia noastră s-a aventurat în afara Africii ceea ce a dus la popularea colţurilor îndepărtate ale globului.
Această descoperire dă înapoi ceasul istoriei omului cu cel puţin 50.000 de ani, potrivit cercetătorilor.
Continuarea articolului la adresa www.agerpres.ro/stiintatehnica/2018/01/26/cele-mai-vechi-ramasite-umane-descoperite-in-afara-africii-dau-inapoi-ceasul-istoriei-omului–43640
SURSA: AGERPRES