#CentenarulMariiUniri/Sălaj: Colecţie inedită de batiste de buzunar cu simboluri tradiţionale – omagiu pentru Iuliu Maniu şi Centenar

O inedită colecţie de batiste de zestre contemporană, pentru buzunar, pe care sunt brodate simboluri tradiţionale româneşti, a fost concepută ca un omagiu pentru Iuliu Maniu şi Centenar, în atelierul de zestre contemporană „Mândra Chic”, în colaborare cu comunitatea femeilor de la Bădăcin, satul în care se află casa memorială a marelui om politic.

Batistele sunt din pânză de casă din bumbac sau cânepă ori pânză de in şi sunt brodate cu aţă de bumbac sau mătase, cu simboluri tradiţionale româneşti sau flori.

„Ideea acestei colecţii de batiste de buzunar a apărut din nevoia existenţei unui element cu specific românesc, fin, în ‘outfit-utile’ contemporane, ‘de domni’. Le mai spunem şi batistele ‘de domni şi doamne’. Domnii de genul lui Iuliu Maniu mi se par un etalon al eleganţei, din toate punctele de vedere. Aşa am legat batista de el şi satul lui, Bădăcin. Chiar am văzut acolo, în muzeul dedicat lui Maniu, în incinta bisericii greco-catolice, o batistă lucrată de mama lui, cu monograma familiei din mătase, pe pânză de casă. Batistele de buzunar le coasem pe pânză de casă, cu bumbac, sau pe pânza de in, cu mătase. Pe batista de buzunar, pentru sacou, vor fi brodate simboluri etnografice româneşti sau flori din pajiştile româneşti”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Alina Zară Prunean, coordonatorul întreprinderii sociale „Mândra Chic”.

Continuarea articolului la adresa https://www.agerpres.ro/cultura/2018/01/17/centenarulmariiuniri-salaj-colectie-inedita-de-batiste-de-buzunar-cu-simboluri-traditionale-omagiu-pentru-iuliu-maniu-si-centenar–38157

SURSA: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *