Centre de vaccinare anti-COVID din Franţa, vandalizate

Două centre de vaccinare au fost devastate în Franţa, weekendul trecut, în timpul protestelor faţă de decizia Guvernului de a introduce reguli mai stricte în contextul pandemiei, potrivit BBC.Un centru din sud-estul ţării a fost vandalizat şi inundat, vineri noapte, au spus autorităţile, iar o zi mai târziu, o clinică din sud-vest, în apropiere de Biarritz, a fost parţial distrusă în ceea ce presa locală a numit un atac prin incendiere.

Incidentele au avut loc într-un weekend de demonstraţii împotriva măsurilor guvernamentale privind Covid-19.

Sâmbătă, mai mult de 100.000 de oameni au ieşit pe străzile Franţei pentru a denunţa regulile concepute cu intenţia de a opri creşterea numărului infecţiilor.
Între măsuri se numără vaccinarea obligatorie pentru personalul sanitar şi eliberarea de permise de sănătate pentru ca oamenii să aibă acces în majoritatea spaţiilor publice.
Guvernul preşedintelui Emmanuel Macron a fost criticat pentru „încălcarea libertăţilor”.

La un protest din Paris, sâmbătă, deputata Martine Wonner le-a spus protestatarilor să asedieze birourile legislatorilor care susţin politicile Guvernului.

Sceptică în privinţa vaccinurilor anti-Covid, Wonner a fost anchetată şi forţată să părăsească duminică grupul de opoziţie din Parlament. Ea a susţinut că vorbele i-au fost înţelese greşit.

În Franţa au avut loc mai multe acte violente şi de vandalism ce au vizat deputaţi care susţin noile reguli privind vaccinarea.

Totuşi, după ce Macron a dezvăluit planurile sale, în ultima săptămână, sute de mii de oameni s-au înscris pentru a fi imunizaţi.

Guvernul lui încearcă să oprească răspândirea variantei Delta a coronavirusului, care cauzează şi o creştere a numărului internărilor.

Mai mult de 111.000 de oameni diagnosticaţi cu Covid-19 au murit în Franţa de la începutul pandemiei.

Săptămâna trecută, un grup de oameni de ştiinţă care consiliază Guvernul de la Paris a avertizat cu privire la un al patrulea val în următoarele luni. Doar puţin mai mult de jumătate din populaţie a primit o doză de vaccin şi mai puţin de 40% dintre adulţi au schema completă de vaccinare.

Sloganurile antisănătate văzute le proteste arată că, de fapt, prietenii libertății nu sunt ceea ce unii ar putea crede că sunt, scrie Le Point.

”Ce-i drept, anti-vacciniștii furioși n-au fost foarte numeroși, dar episodul Vestelor Galbene și-a pus amprenta, iar președintele n-ar trebui să ia cu ușurință sloganuri nebune inscripționate pe bannere, precum „Da vieții, nu permisului de sănătate ”.

În fața unui nou val al epidemiei, vaccinarea în masă este singura armă eficientă.

Potrivit cifrelor publicate de Public Health France, 96% din infecțiile de săptămâna trecută au afectat persoanele nevaccinate.

Într-un astfel de context, marșul împotriva certificatului de sănătate în numele libertății nu este altceva decât o patetică neînțelegere.

Desigur, a prezenta dovezi de vaccinare, test negativ sau dovadă de recuperare pentru a intra într-un restaurant, teatru sau cinematograf este o restricționare a libertății. Dar întrebarea nu este aceasta.

Ci pur și simplu dacă este proporțională cu amenințarea. Iar răspunsul nu lasă loc de dubii.

A face totul pentru a încuraja cât mai mulți oameni să fie vaccinați, pentru propria lor protecție sau dintr-un simplu spirit civic, este o politică publică necesară.

Cei care vorbesc despre dictatură sau tiranie sunt, la alegere, fie manipulatori ipocriți , fie idioți utili”, scrie revista franceză.

Convergența cu Vestele Galbene

Și ziarul elvețian Le Temps observă ”formidabila convergență între Vestele Galbene și antivacciniști”.

Există aici o convergență: așa cum creșterea bruscă a prețului motorinei, prezentată în 2018 ca fiind esențială pentru a lupta împotriva încălzirii globale a fost refuzată de provinciile dependente de automobile, tot așa impunerea pașaportului de sănătate este considerată arbitrară, contrară principiului egalității.

Ca și rebeliunea împotriva impozitului pe combustibil, vaccino-scepticismul devine sinonim cu rezistența în fața un stat prea intruziv, prea inegal, inclusiv în ce privește câștigurile giganților farmaceutici.

Această convergență stă la baza unui discurs de luptă de clasă: pe de o parte, privilegiații „care au un interes pentru vaccin” și de cealaltă, clasele populare „care nu au nimic de câștigat din aceasta”.

Această situație trebuie luată cu mare atenție. Nimic nu ar fi mai rău, pentru Franța, decât să lase să se înțeleagă că protejarea de Covid nu ar fi altceva decât o cerință națională în serviciul reluării vieții, scrie ziarul elvețian.

”Dictatură ”? ,„ Apartheid ”,„ Stalin ”? ”Holocaust”? Pare că ne-am pierdut rațiunea în fața restricțiilor, comentează și Le Figaro.

Pe rețelele de socializare a circulat intens imaginea unei stele galbene „nevaccinate”. O comparație „ care denotă o lipsă de cultură istorică”.

De îndată ce francezii se tem sau sunt supărați, ei se referă la Holocaust. O modalitate de a adopta o postură de victimă și de a evita orice discuție.

Imaginarul războiului, simbolizând temerile și furia francezilor, a deschis ușa anumitor excese. Mai ales că rolurile sunt acum confuze.

La început, medicii și asistenții erau soldații buni, virusul, inamicul declarat, francezii, victimele civile. Inamicii de astăzi sunt conspiratori și îngrijitori nevaccinați.

Această redistribuire a cărților cedează locul iraționalului. Referințele sunt din ce în ce mai revoltătoare. Asistăm la o inflație verbală și lexicală a epidemiei, care paralizează dezbaterea privind libertățile individuale, notează ziarul francez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *